Hamamcıoğlu, Esra

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Hamamcıoğlu, E.
Hamamcıoğlu, Esra
Hamamcioglu,E.
Hamamcioglu,Esra
ESRA HAMAMCIOĞLU
Hamamcıoğlu, ESRA
Hamamcıoğlu,E.
HAMAMCIOĞLU, ESRA
Esra, Hamamcioglu
H.,Esra
Hamamcioglu, Esra
HAMAMCIOĞLU, Esra
H., Esra
E. Hamamcıoğlu
Esra HAMAMCIOĞLU
Esra Hamamcıoğlu
Job Title
Doç. Dr.
Email Address
esra.hamamcioglu@khas.edu.tr
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

15

Articles

9

Citation Count

1

Supervised Theses

5

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 15
  • Article
    Citation Count: 0
    Anonim Ortaklık Genel Kurul Toplantılarında Uygulanan Yetersayılar ve Bazı Değerlendirmeler
    (2017) Hamamcıoğlu, Esra; Hamamcıoğlu, Esra
    Anonim ortaklıklarda genel kurul, paysahipleri veya temsilcilerinin katılımı ile yılda en az bir defa ve gerektiğinde toplanan zorunlu bir organdır. Ortaklığın birçok konudaki kararları genel kurulda alınır. Genel kurulda alınan kararlar, toplantıya katılsın katılmasın tüm ortakları, yönetim kurulunu, diğer yöneticileri ve ortaklığı bağlar. Bu çalışmada anonim ortaklık ge- nel kurul toplantılarında uygulanan yetersayılar, yetersayıların anasözleşme ile değiştirilmesi, anasözleşme ile arttırılan yetersayıların hangi yetersayılarla değiştirilebileceği, oy hakkının donması ve oy hakkından yoksunluk hallerinin yetersayılara etkisi ile yetersayılara aykırılığın sonuçları incelenmeye çalışılmıştır.
  • Conference Object
    Citation Count: 0
    Equalization Demand of the Agent and Its Importance in Business Law
    (Springer International Publishing Ag, 2020) Hamamcıoğlu, Esra
    One of the most important consequences of the agency contract (commercial agency contract) in terms of its termination is the equalization demand of the agent. After termination of agency contract, the agent may request a reasonable equalization demand if he/she has brought the principal new customers or has significantly increased the volume of business with existing customers. Thus, the principal continues to derive substantial benefits from the business with these customers. Equalization demand of the agent (commercial agent) is regulated on an equitable basis. As of this nature, equalization demand of the agent carries a counter-execution nature for the customer portfolio (goodwill) which the agent acquired and the principal may benefit on its own, depending on the termination of the agency contract that establishes continuing obligation. In this respect, the equalization demand does not have the characteristics of compensation theoretically. However, compared to similar provisions, Turkish Commercial Code Article 122 has some differences and it may also need to be amended to clarify some issues. Objectives of this study are to determine the legal nature, conditions, and calculation of the equalization demand. Furthermore, scope of application of this claim includes other contractual relations giving similar monopoly rights unless it is contrary with fairness.
  • Master Thesis
    Sınai Mülkiyet Davalarında Bilirkişilik
    (Kadir Has Üniversitesi, 2013) Hamamcıoğlu, Esra; Hamamcıoğlu, Esra
    Bu çalışmamızda Fikri Mülkiyet Hakları genel başlığı altında yer alan Sınai Mülkiyet Hakları’ndan ve Medeni Usul Hukuku’nda bilirkişilik düzenlemelerinden kısaca bahsedilecek, sınai mülkiyet davalarında bilirkişilik uygulamaları ve inceleme yöntemleri ele alınacak, bilirkişilik kurumu üzerine doktrin görüşlerine ve Yargıtay kararlarına yer verilecek, Yargıtay kararları ve bilimsel tartışmalar değerlendirilecektir.
  • Master Thesis
    Türk marka hukukunda karıştırılma ihtimali ekseninde ortalama tüketici kavramı
    (Kadir Has Üniversitesi, 2019) Hamamcıoğlu, Esra; Hamamcıoğlu, Esra
    Günümüzde şirketlerin artan markalaşma faaliyetleriyle birlikte marka ve markanın sağladığı haklar birçok uyuşmazlığa konu olmaktadır. Marka hakkı ihlalinin sıklıkla karıştırılma ihtimalinin ortaya çıkması nedeniyle gerçekleştiği de bilinmektedir. Mal veya hizmetin hitap ettiği tüketici kitlesinin algısını etkilemeye yönelik marka tescilleriyle birlikte karışıklığa yol açan taraf, önceki marka sahibinin itibarından yararlanmakta ve bu durumdan kazanç elde etmektedir. Karıştırılma ihtimalinin ortaya konulabilmesi için doktrinde ve uygulamada bazı ölçüt ve unsurların varlığı kabul edilmektedir. Teknolojik gelişmeler ve teknolojiye ulaşım imkanlarının hızla artması nedeniyle karıştırılma ihtimalinin bir ölçütü olan ortalama tüketici kavramı da bu süreç içinde gelişmekte ve değişmektedir. Bu çalışmada, karıştırılma ihtimali ölçütleri ve unsurlarıyla açıklanmış, yargı kararları da kullanılarak karıştırılma ihtimalinin nasıl tespit edilebileceği anlatılmıştır. Karıştırılma ihtimalinin unsurlarından biri ve kanımızca en önemlisi olan ortalama tüketici kavramı da hem doktrin görüşleri hem de yargı kararları ışığında açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın ana amacı, marka hukuku ekseninde karıştırılma ihtimali kavramının açıklığa kavuşturulması ve ortalama tüketici kavramının bu kapsamda nasıl tespit edilmesi gerektiğine dair görüşlerin ortaya konulmasıdır.
  • Doctoral Thesis
    Türk Ticaret Kanunu madde 376 kapsamında anonim şirketlerde mali durum bozulması ve iyileştirme önlemleri
    (2024) Hamamcıoğlu, Esra; Hamamcıoğlu, Esra; Erer, Mert
    Bu doktora çalışmasında Türk Ticaret Kanunu (TTK) Madde 376 çerçevesinde anonim şirketlerde yaşanan mali durum bozulmaları ve alınabilecek iyileştirme önlemleri kapsamlı bir şekilde incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, mali durum bozulması açıklandıktan sonra, mali durum bozulması ile sermaye ilişkisi, yedek akçe ilişkisi, mal varlığı ilişkisi, muhasebe düzeni ilişkisi ortaya konmuştur. Daha sonra mali durum bozulması halleri ve mali durum bozulması halleri olan sermaye kaybı ve borca batıklığın hukukumuzdaki yeri ortaya konduktan sonra mali durumun iyileştirilmesi ele alınmıştır. Akabinde, sermaye kaybı ve alınması gereken hukuki iyileştirme önlemleri ile borca batıklık ve alınması mümkün hukuki iyileştirme önlemleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Sonuç olarak bu çalışma ile anonim şirketlerin mali durumlarında meydana gelen bozulmalar karşısında zorunlu ve mümkün hukuki iyileştirme önlemlerinin uygulanma süreçlerini detaylandırılarak ortaya konmuştur. Böylelikle, mali yapıyı iyileştirmek ve şirketin varlığını devam ettirmesi için atılması gereken adımlar konusunda hem şirketlere hem de ilgili taraflara yönelik kapsamlı bir çalışma ortaya konmuştur.
  • Article
    Citation Count: 0
    Anonim Ortaklıklarda Tek Borç İlkesine İlişkin Gelişmeler(*)
    (2018) Hamamcıoğlu, Esra
    Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 480. maddesinde kanunda öngörülen istisnalar dışında paysahibine anasözleş-me ile dahi pay bedelini veya payın itibari değerini aşan primi ifa dışında bir borç yükletilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Hükümde geçen “borç” sözcüğü kanunkoyucunun bilinçli bir tercihi olup geniş anlamda tüm borçları kapsayacak şekilde kullanılmıştır. Buna göre paysahibinin ortaklığa karşı olan asli ve tek borcu taahhüt etmiş olduğu sermayeyi ifa borcudur. Tek borç ilkesi olarak adlandırılan düzenlemenin gerekçesinin paysahibi-ni belirsiz bir gelecekle ve beklemediği yükümlülüklerle karşı karşıya bırakmamak ve payın devir kabiliyetini sınırlandırmamak olduğu söylenebilir. İlke aynı zamanda anonim ortaklığın tipik bir sermaye ortaklığı olması nedeniyle sahip olduğu temel özellikleri ile de uyumludur. Bununla birlikte, ilkenin kanundan kaynaklanan istis-naları da bulunmaktadır. Yine bazı hususların ilkenin istisnası kapsamında olup olmadığı da tartışılmaktadır. Tek borç ilkesinin anlam ve kapsamının ortaya konulabilmesi bu istisnaların açıklığa kavuşturulması ile mümkündür.
  • Article
    Citation Count: 0
    Aile Anayasaları ve Anonim Şirketlerde Aile Anayasası Uygulamaları
    (2020) Hamamcıoğlu, Esra
    Türk Hukukunda aile anayasası olarak adlandırılan metinler, özellikle aile tipi anonimşirketlerde sıklıkla karşımıza çıkmaya başlamıştır. Aile anayasasına ilişkin özel bir hukukidüzenleme bulunmamaktadır. Bu metinlerin asgari zorunlu bir içeriği olmamakla birlikte, aileanayasalarında genellikle aile şirketinin hedeflerine, şirket işleyişinde uygulanacak kurumsalilkelere, hem aile hem de şirket için geçerli olacak temel ilke ve değerlere, aile üyelerininşirket dışındaki faaliyetlerinin sınırlarına, aile üyeleri arasındaki olası anlaşmazlıklarda izlenecek çözüm yollarına, aile üyelerinin şirketi yeni nesillere aktarma sorumluluğuna, pay devirlerine, şirketin yönetimine ilişkin hususlara yer verildiği görülmektedir. Bu çerçevede aileanayasalarına ilişkin örnek metinlerin düzenlenmesi mümkünse de, aile anayasası, her bir aileşirketinin ihtiyacına göre hazırlanacağı için tek tip olarak karşımıza çıkmayacaktır.Aile anayasaları şirket kuruluşunda hazırlanan şirket anasözleşmeleri ile karşılaştırıldığındahukuki niteliği, içeriği, şekli, metnin etki ve işlevleri, değiştirilme usulü, bağlayıcılığı gibi temelhususlarda büyük farklılıklar taşımaktadır. Aile anayasalarında yer alan ayrıntılı düzenlemelerinşirket anasözleşmelerine yansıtılıp yansıtılamayacağı, yansıtılabilmesi durumunda korporatif etkiye sahip olamayacakları TTK düzenlemeleri doğrultusunda değerlendirilmeye muhtaçtır.Çalışmamızda öncelikle aile şirketleri hakkında kısaca bilgi verildikten sonra, aile anayasalarının amacı, hukuki niteliği, bağlayıcılığı, aile anayasalarında yer verilebilecek düzenlemeler ve bu düzenlemelerin anonim şirketler hukuku özelinde yaratabileceği etkiler, mukayeseli hukuk da dikkate alınarak incelenecektir.
  • Master Thesis
    Limited şirkette oyda imtiyazlı paylar
    (Kadir Has Üniversitesi, 2019) Hamamcıoğlu, Esra; Hamamcıoğlu, Esra
    'Limited Şirkette Oyda İmtiyazlı Paylar' adlı tez çalışmamızda, limited şirket pay sahibini en önemli haklarından biri olan oy hakkı ile oy hakkında imtiyaz kavramı inceleme konumuzu oluşturmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde esas sermaye ve esas sermaye payı kavramından bahsedildikten sonra pay sahibinin sahip olduğu haklardan bahsedilecek ve bu haklardan olan katılma hakları incelenecektir. Oy hakkından da bu başlık altında bahsedilecektir. İkinci bölümde imtiyaz kavramı ve oy hakkında imtiyaz kavramı üzerinde durulduktan sonra son bölümde imtiyazlı pay sahipleri özel kurulu incelenecektir.
  • Article
    Citation Count: 0
    Elektronik Ticaretin Hukuksal Boyutu
    (Kocaeli Üniv. Sosyal Bilimler Enst., 2018) Hamamcıoğlu, Esra
    Elektronik iletişim sistemi her alanda olduğu gibi, ticari yaşamda da etkisini yoğun bir şekilde göstermektedir. Bu sayede işletmeler, hiç bir aracı kurum ya da kuruluşa ihtiyaç duymaksızın birbirleriyle ve/veya alıcılarla iletişime geçebilmektedirler. Ancak, elektronik ticaretin kendisinden beklenen yararı gerçekleştirebilmesi bu alanda ticari faaliyette bulunanlar için güvenli ve şeffaf bir ortamın yaratılmasına bağlıdır. E-ticaret olarak kısaltabileceğimiz bu alanda bazı kötü niyetli kişilerin elektronik ticaretin sunduğu imkânları kötüye kullanmalarının önüne geçebilmek ve özellikle tüketicilere yönelik istenmeyen ticari elektronik iletilerin gönderilmesinde keyfi uygulamalara son verebilmek için özel düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur. Çalışmamızda elektronik ticaret kavramı, elektronik ticaretin kapsamı, tarafları, özellikleri, ekonomik ve sosyal hayata etkileri, elektronik ticaret alanında uygulama alanı bulabilecek yasal düzenlemeler incelenerek, özellikle Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve İlgili Mevzuata ilişkin bazı tespit ve değerlendirmelere yer verilecektir
  • Article
    Citation Count: 0
    LİMİTED ŞİRKET GENEL KURULUNDA YETERSAYILAR
    (Seçkin Yayıncılık, 2017) Hamamcıoğlu, Esra; Hamamcıoğlu, Esra
    Türk Ticaret Kanunu’nda limited şirket genel kurul toplantılarında uygulanacak yetersayılar bakımından olağan kararlar, önemli kararlar ve şirket sözleşmesinin değiştirilmesine ilişkin kararlar olmak üzere üçlü bir sınıflandırma yapılmış ve her bir durum için farklı yetersayılar öngörülmüştür. Bu çalışmada limited şirket genel kurul toplantılarında uygulanan yetersayılar genel hatları ile incelenmeye çalışılmıştır.