Alioğlu, Emine Füsun

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Alioglu,Emine Fusun
ALIOĞLU, Emine Füsun
E. F. Alioğlu
Alioğlu,E.F.
Alioğlu, EMINE FÜSUN
Alioğlu, Emine Füsun
Alioğlu, E. F.
ALIOĞLU, EMINE FÜSUN
Emine Füsun ALIOĞLU
EMINE FÜSUN ALIOĞLU
Alioglu,E.F.
Emine Fusun, Alioglu
E. Alioğlu
A., Emine Fusun
A., Emine Füsun
A.,Emine Fusun
Emine Füsun Alioğlu
Alioğlu, E.
Alioglu, Emine Fusun
Job Title
Prof. Dr.
Email Address
fusun.alioglu@khas.edu.tr
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

12

Articles

2

Citation Count

1

Supervised Theses

8

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 12
  • Master Thesis
    Xıx. yüzyıl Osmanlı batı etkisinde resim sanatı eserlerinin korumanın tarihi belge değeri açısından incelenmesi
    (Kadir Has Üniversitesi, 2018) Alioğlu, Emine Füsun; Alioğlu, Emine Füsun
    XIX. yy'da Tanzimat'ın ilanıyla temel paradigması belirginleşmeye başlayan Osmanlı modernleşmesi en verimli sonuçlarını eğitim alanında gerçekleştirilen yatırımlar üzerinden almıştır. Osmanlı'da Tanzimat'la birlikte ivmelenen eğitim reformlarının tali bir sonucu Batı etkisinde resim sanatı öğrenim ve ilgisinin çoğulcu bir yapıya kavuşması olmuştur. Bu çalışmada Osmanlı'da XIX. yy eğitim reformlarının bir uzantısı olarak gelişen yağlıboya resim sanatının 1880-1915 yılları arasında şekillenmiş örnekleri tarihî ve fiziki nitelikleri açısından incelenmiştir. Yapılan incelemelerde XIX. yy Osmanlı resim sanatının fiziki unsurları genel ışık gözlemlerinin yanı sıra, kızılötesi reflektografi, polarize ışık ve floresan mikroskoplarının kullanımıyla; boya kesitleri, tuval lifleri ve boya altı çizim özellikleri bakımından analiz edilmiştir. Elde edilen analiz verileri sanat tarihi araştırmalarıyla birlikte karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Yaygınlaşan teknolojiyle birlikte analiz imkânlarındaki çeşitlenme özellikle son dönem Osmanlı resim sanatı gibi birinci el veri kısıtı yaşanan sanat tarihi konularının çözümlenmesinde danışılacak kaynakları zenginleştirmesi bakımından önemlidir. Eserlerde tarihî belge niteliğinin bir koruma kriteri olarak benimsenmesi, koruma ve sanat tarihi disiplinlerinin ortak bir zeminde çalışmasına imkan sunmaktadır. Sanat tarihi ve koruma disiplinlerinin bir arada çalışmasıyla genişleyecek görüş alanı, koruma düşüncesine ve sanat tarihi perspektifine katkı sağlayacaktır.
  • Other
    Rekonstrüksiyon ya da yeniden yapma, hangi yapı için? Taksim topçu kışlası için bir değerlendirme
    (Yıldız Teknik Üniversitesi, 2013) Alioğlu, Emine Füsun
    [Abstract Not Available]
  • Article
    Citation Count: 0
    Urban regeneration projects in Istanbul and documentary value
    (Istanbul Teknik Universitesi, Faculty of Architecture, 2011) Alioğlu, Emine Füsun; Alioğlu, Emine Füsun
    Historic cities directly reflect urban transformations and the restructuring of social life shaping the physical environment of a city. In Istanbul, however, recent changes in the physical environment have taken a different path from that of the past. The legal framework and organization of this forced transformation has rapidly developed. Such transformation projects will set into motion irreversible processes altering historic areas in Istanbul. On the one hand, new spaces for divergent formations are sought, utilizing the power of law. On the other hand, the stratification of the city, which dates back centuries, has been subjected to regeneration projects including conservation work. However, the preservation approach employed in these projects displays an inclination towards "gentrification" at the higher scale, which bears the risk of neglecting the authentic qualities of the actual urban fabric or the buildings. In other words, the underlying aim of such projects is the removal of the dilapidated, ruinous, poor and marginal character of the present via processes of gentrification. The documentary value of a structure consists of the qualities of a cultural asset which require preservation. In this regard, this paper will demonstrate the documentary values which are threatened by proposed urban transformation projects in the historic peninsula of Istanbul.
  • Master Thesis
    İmar hareketlerinin tarihi cevre ile iliskisi :Kazlicesme mahallesi sinirinda kalan sur tecrit alani ornegi
    (Kadir Has Üniversitesi, 2018) Alioğlu, Emine Füsun; Alioğlu, Emine Füsun
    Arkeolojik eserlerin korunmasi amaciyla baslayan koruma anlayisi zaman icinde anitsal yapilarin korunmasi anlayisina ulasmistir. ii. Dunya Savasi’ndan sonraki donemde sadece anitlarin korunmasi yeterli gorulmemis cevresinin de korunmasi gerekliligi anlasilmistir. Dunyada bu yonde gelisim gosteren koruma anlayisi ulkemizde de kabul gormus mevzuatta da bu yonde degisimler baslamistir. Mevzuatta meydana gelen degisimler tarihi cevrenin korunmasinda en onemli araclardan biri olan planlama ile koruma olgusunu daha yakindan iliskilendirmistir. Sit alani karari neticesinde koruma altina alinan tarihi cevrenin korunmasi gerekli dokusunu kaybetmemesi ve gelecege devamliliginin saglanmasi icin kentlerin planlanmasinda dogru kararlarin alinmasi gerekmektedir. ozellikle kentsel gelisimin baskilarina karsi korumanin saglanabilmesi icin planlama sirasinda koruma ve butuncul planlama ilkelerinin goz onunde bulundurulmasi gerekmektedir. Ancak ulkemizde kentsel alanlarin planlanmasi farkli yasalar ele alinarak yapilmakta bu da beraberinde parcacik planlamayi ortaya cikarmaktadir. Butuncul planlamadan uzaklasilmasi koruma bilincinin gerek toplum tarafindan gerekse de siyasi yonden tam olarak ozumsenmemis olmasi tarihi cevre dokusunun ozelligini zaman icinde kaybetmesine neden olmaktadir. Bu calismada planlama ve korumanin tarihsel gelisimi incelenerek ozellikle bu alanlara iliskin mevzuatta yasanan gelismeler ele alinmistir. Planlama-koruma iliskisi irdelenmis bu cercevede mevzuatta yer alan kavramlar ele alinmis yasanan mevzuat degisikliklerinin ve sonucunda alinan plan kararlari ile yapilan imar hareketlerinin tarihi cevreye etkileri Kazlicesme Mahallesi Sinirlarinda Kalan Sur Tecrit Alani ornegi uzerinden degerlendirilmistir.
  • Master Thesis
    İzmir-halkapınar tarihi su yapıları
    (Kadir Has Üniversitesi, 2012) Alioğlu, Emine Füsun; Alioğlu, Emine Füsun
    Bu tezde İzmir ilinin Halkapinar mahallesinde İzmir Su ve Kanalizasyon idaresi (İZSU) Tesisleri'nde bulunan Tarihi Su Fabrikasi ve Tarihi Su Dagitim Yapisi'nin tarihsel surecleri mimari ozellikleri ve bozulma sorunlari incelenmistir. ozet'ten
  • Master Thesis
    Perge Batı Nekrepolisi 169 numaralı parselde 1997-2007 yılları arasında günışığına çıkarılan (çitle çevrili alan) mezar yapılarının bozulma nedenleri, koruma ve sergileme önerileri
    (Kadir Has Üniversitesi, 2012) Alioğlu, Emine Füsun; Alioğlu, Emine Füsun
    Perge Nekropolisi antik dünyada basit toprağa gömüden anıtsal mezar yapılarınakadar hemen hemen bütün mezar tiplerini içermektedir. Bu mezar tipleri bugüne kadar Helenistik Dönem M.S 3. yy. ortasına kadar bir kronolojik dağılım göstermektedir.
  • Master Thesis
    Tokat-Zile'de geleneksel evlerden örnekler, koruma sorunları ve öneriler
    (Kadir Has Üniversitesi, 2010) Alioğlu, Emine Füsun; Alioğlu, Emine Füsun
    Bu çalışmada Zile'nin tarihsel ve fiziksel gelişimi kısaca irdelenmiş, başta Zile Kalesi olmak üzere kentin anıtsal yapıları incelenmiştir.Kentsel sit içerisinde yer alan, geleneksel yapım tekniği ile üretilmiş yapılardan oluşan altı sokak üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Tek yapı ölçeğinde, geleneksel Zile evlerinin mimari özelliklerini yansıtan altı yapı seçilmiştir. Seçilen altı yapının rölöve projeleri hazırlanarak, yapılar üzerinde mevcut sorunlar, bozulmalar ve yapılara sonradan ilave edilen elemanlar tespit edilmiştir. Elde edilen rölöve projeleri eşliğinde restorasyon projeleri hazırlanmıştır.
  • Master Thesis
    Kuzguncuk'taki mimari mirasa ilişkin koruma kararlarının irdelenmesi
    (Kadir Has Üniversitesi, 2015) Alioğlu, Emine Füsun; Alioğlu, Emine Füsun
    Ülkemizde Kultur ve Tabiat Varliklarinin korunmasina yonelik ilk duzenleme olan 1906 tarihli Asar-i Atika Nizamnamesinden 1951 tarihli bir yasayla eski eserlere iliskin sorunlari cozmek amaciyla kurulan Gayrimenkul Eski Eserler ve Anitlar Yuksek Kurulunun aldigi kararlar ve 1973 Yilinda Cumhuriyetin Tarihinin ilk koruma mevzuati olma ozelligini tasiyan Eski Eserler Yasasi ile 1983 yilinda cikarilan 2863 sayili Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanunlari kapsaminda Kuzguncuk Mahallesinde yer alan mimari mirasa iliskin alinan kararlarin derlenerek analizlerinin yapilmasi ve kararlarinin mimari mirasin korunmasinda ne olcude etkisi oldugunun ya da etkisinin olup olmadiginin arastirilmasi amaclanmistir. ulkemizde Kultur ve Tabiat Varliklarinin Korunmasi halen 3386 sayili yasa ile degisik 2863 sayili yasa uyarinca ve Kultur Bakanligi'na bagli Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Yuksek Kurulunun belirledigi ilkeler cercevesinde Bolge Koruma Kurullarinca alinan kararlar ile gerceklestirilmektedir. Koruma Kurullari Turkiye' de Kultur Varliklarinin korunmalarini saglamak uzere uygulamalari yonlendiren kararlari almakla yetkili tek kurumdur. Bu nedenle kurullarin almis oldugu kararlarin incelenmesi izlenen politikayi gostermesi acisindan onem tasimaktadir. Kararlarin hangi baglam ve cercevede alindigini ortaya koyabilmek icin karar analizi yapilmadan once yasal ve kurumsal gelisim ele alinmis ve incelenmistir. Belirlenen calisma alaninda yer alan mimari miraslara iliskin kararlar sayisal ve kurumsal gelisim kapsaminda incelenmistir.
  • Master Thesis
    İmar hareketlerinin tarihi çevre ile ilişkisi: Kazlıçeşme Mahallesi sınırlarında kalan sur tecrit alanı örneği
    (Kadir Has Üniversitesi, 2018) Alioğlu, Emine Füsun; Alioğlu, Emine Füsun
    Arkeolojik eserlerin korunması amacıyla başlayan koruma anlayışı, zaman içinde anıtsal yapıların korunması anlayışına ulaşmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonraki dönemde sadece anıtların korunması yeterli görülmemiş, çevresinin de korunması gerekliliği anlaşılmıştır. Dünyada bu yönde gelişim gösteren koruma anlayışı Ülkemizde de kabul görmüş, mevzuatta da bu yönde değişimler başlamıştır. Mevzuatta meydana gelen değişimler, tarihi çevrenin korunmasında, en önemli araçlardan biri olan planlama ile koruma olgusunu daha yakından ilişkilendirmiştir. Sit alanı kararı neticesinde koruma altına alınan tarihi çevrenin, korunması gerekli dokusunu kaybetmemesi ve geleceğe devamlılığının sağlanması için kentlerin planlanmasında doğru kararların alınması gerekmektedir. Özellikle kentsel gelişimin baskılarına karşı korumanın sağlanabilmesi için planlama sırasında koruma ve bütüncül planlama ilkelerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Ancak Ülkemizde, kentsel alanların planlanması farklı yasalar ele alınarak yapılmakta, bu da beraberinde parçacıl planlamayı ortaya çıkarmaktadır. Bütüncül planlamadan uzaklaşılması, koruma bilincinin gerek toplum tarafından gerekse de siyasi yönden tam olarak özümsenmemiş olması tarihi çevre dokusunun özelliğini zaman içinde kaybetmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada planlama ve korumanın tarihsel gelişimi incelenerek özellikle bu alanlara ilişkin mevzuatta yaşanan gelişmeler ele alınmıştır. Planlama-koruma ilişkisi irdelenmiş, bu çerçevede mevzuatta yer alan kavramlar ele alınmış, yaşanan mevzuat değişikliklerinin ve sonucunda alınan plan kararları ile yapılan imar hareketlerinin tarihi çevreye etkileri, Kazlıçeşme Mahallesi Sınırlarında Kalan Sur Tecrit Alanı örneği üzerinden değerlendirilmiştir.
  • Conference Object
    Citation Count: 0
    The skeletal and heaped characteristic of traditional masonry structures
    (2009) Alioğlu, Emine Füsun; Alper, Berrin
    Just as in all pre-industrial societies the historic structures in Anatolia derive from two materials timber and stone. In timber construction two categories namely heaped construction and skeletal construction are clearly distinguishable. In research to date it can be seen that these categories have been clearly defined and explained. Yet structural definitions in masonry buildings are mostly limited to the term heaped construction. However in traditional masonry structures it is possible to see whether clearly or under a layer a construction that reminds one of skeletal construction. In this paper historical masonry structures that have been often described as heaped construction but which actually contain both heaped and skeletal system characteristics will be discussed. This dual-system will be examined with examples from Ottoman mosques and masonry houses in Anatolia. © 2009 WIT Press.