Zaim, Osman Zihni

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Zaim, Osman Zihni
O.,Zaim
O. Z. Zaim
Osman Zihni, Zaim
Zaim, Osman Zihni
O.,Zaim
O. Z. Zaim
Osman Zihni, Zaim
Zaim, Osman
Zaim, Osman
Job Title
Prof. Dr.
Email Address
Osman.zaım@khas.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

4

Articles

2

Citation Count

0

Supervised Theses

2

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Doctoral Thesis
    Türk Bankacılık Sisteminde Net Faiz Marjı Belirleyicilerinin Tespit Edilmesi ve Etkinlik Analizi
    (Kadir Has Üniversitesi, 2017) Diko, Abdulhakim; Zaim, Osman Zihni; Zaim, Osman Zihni
    Bu çalışma, Türk Bankacılık sistemi içinde net faiz marjı ile maliyet ve karlılık etkinliklerinin belirleyicilerini araştırmayı ve bankacılık sektörü üzerindeki etkilerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Literatürde net faiz marjının belirleyicilerinin analizinde Ho ve Saunders (1981)'in Tacir Modeli ile Klein (1971)'e dayandırılan Mikro ekonomik Firma Teorisi Modeli temel alınmaktadır. İki farklı yaklaşım genel olarak benzer metodolojiyi kullanarak aynı sonuçlara ulaşmaktadır. Çalışmada Net faiz marjı belirleyicilerinin tespit edilmesi amacıyla Maudos ve Guevara(2004)'nın modeli temel alınmakla birlikte Angbazo (1997), Valverde ve Fernandez (2005) ve Wong (1997)'un çalışmalarında kullandıkları değişkenlerden yararlanılmıştır. Net faiz marjının belirleyicilerinin tespit edilmesine yönelik ekonometrik çalışma, Türkiyede 2003-2015 yılları arasında sürekli olarak faaliyet gösteren kamu, özel ve yüzde yüz yabancı sermayeli toplam 23 bankanın çeyrek dönem mali verileri ve makro ekonomik veriler ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada panel veri analizi yöntemi kullanılarak sonuçlar, dinamik ve statik regresyon yöntemine göre birlikte değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında net faiz marjı tespit edilen 23 bankanın 2006-2015 çeyrek dönem verileri kullanılarak maliyet ve karlılık etkinliği değerleri veri zarflama analizi yöntemi ile hesaplanmıştır. Aracılık yaklaşımı ile gerçekleştirilen etkinlik analizinde Das ve Ghosh (2009)'un çalışmasındaki metodoloji uygulanmıştır. Karlılık ve maliyet etkinlik değerlerini etkileyen değişkenler TOBIT regresyon analizi ile tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar göstermektedir ki; özellikle 2009 krizinden sonraki dönemde bankaların net faiz marjları azalmaya başlamış, faiz dışı gelirler ile oparasyonel maliyetlerin banka karlılığı üzerindeki etkisi artmıştır. Türk bankacılık sisteminde ilgili dönemde karlılık etkinlik değerleri maliyet etkinliği değerlerine göre daha düşük performans göstermiştir. Bu da sağlıklı bir bankacılık sistemi açısından karlılık etkinliği belirleyicilerinin önemini vurgulamaktadır. Anahtar Kelimeler: Türk Bankacılık Sektörü, Bankacılıkta Etkinlik, Net Faiz Marjı, Kar Etkinliği, Maliyet Etkinliği, Veri Zarflama Analizi, TOBIT Regresyon Analizi.
  • Article
    Citation Count: 6
    Overcoming the shortcomings of energy intensity index: a directional technology distance function approach
    (Springer, 2018) Zaim, Osman Zihni; Gazel, Tuğçe Uygurtürk
    In multilateral comparisons of environmental performance over time, energy intensity measures, especially "real" energy intensity computed either by index decomposition approach or structural decomposition approach, are the most commonly used measures. Recently, researchers also resort to production-theoretical approach, which relies on data envelopment analysis techniques, to decompose energy intensity changes over time into their subcomponents. While their intuitiveness and computational ease make these indices attractive, their time series properties create considerable challenges in performing informative and fair comparisons among the energy efficiency levels of units considered. Furthermore, the resultant measure of energy intensity in these studies is still the inverse of a partial factor productivity (PFP) measure, i.e., energy productivity, that does not take into consideration compositional differences between inputs of the units being compared (which are also subject to change over time) and that ignores the type of substitution among inputs and, hence, makes it a measure that disguises rather than illuminates. The theoretical part of this paper shows how one can overcome the shortcomings of the energy intensity measure by constructing a new energy index using directional technology distance functions. The new index constructed in this study not only overcomes the shortcomings of the energy intensity measures but also satisfies the axiomatic properties of index numbers that are laid down by Fisher. An empirical application on U.S state-level agricultural sectors further complements existing studies.
  • Doctoral Thesis
    Input Substitutability, Energy Intensity and Efficiency in Us Agriculture
    (Kadir Has Üniversitesi, 2014) Gazel, Tuğçe Uygurtürk; Zaim, Osman Zihni; Zaim, Osman
    Yenilenemeyen kaynakların, özellikle enerjinin, üretim aşamasında önemli ölçüde belirleyici etkisi bulunmaktadır. 1970 lerden itibaren yaşanan petrol krizleri,sınırlı enerji kaynaklarının kullanımı konusundaki bilinci daha da pekiştirmiş, bu alandaki performans ölçüm yöntemleri yoğun bir şekilde çalışılmaya başlanmıştır. Bu tezde Amerikan tarım sektorünün 1960-2004 yılları arasındaki panel veri seti kullanlarak üç önemli soruya yanıt aranmıştır. İlk olarak, girdilerin birbirlerinin yerine ne ölçüde ikame edilebileceği sorusu esnek fonksiyonel formların yardımıyla çalışılmış daha sonra enerji yoğunlugu ve enerji üretkenliği kavramları literatürde var olan ölçüm tekniklerinin kabul edilen eksikliklerini gidermek amacıyla yeni geliştirilen ölçüm tekniğiyle hesaplanmıştır. Son olarak da tarım sektörünün etkinliği parametrik, yarı parametrik ve parametrik olmayan teknikler kullanılarak hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, Amerikan tarımında girdi ikamesi bağlamında kapsamlı bir veri çerçevesi sunarken, yeni yöntemle elde edilen performans belirleyicileri (enerji yoğunlugu, enerji verimliliği) var olan yöntemlerle elde edilen bulgulara göre bariz farklar ortaya koymaktadır.
  • Article
    Citation Count: 17
    Measuring Energy Intensity in Japan: a New Method
    (Elsevier, 2017) Zaim, Osman; Zaim, Osman Zihni; Gazel, Tuğçe Uygurtürk; Akkemik, Küçük Ali; Akkemik, K. Ali
    Energy intensity and energy conservation have been important pillars of energy policies in Japan. Recently the government has introduced new initiatives to enhance energy efficiency and reduce energy intensity. We analyze the energy intensity in Japan for the period 1973-2006 by proposing a new method which takes into account all other inputs used in production and corrects for the bias in the traditional energy intensity measure. We show that the traditional energy intensity measure has serious flaw. The traditional measure overestimates actual energy intensity before the mid-1980s and largely underestimates afterwards. It is found that aggregate energy intensity has risen remarkably from 1991 to 2001. The main cause of this rise is the rapid rise in energy intensity in manufacturing and energy sectors. (C) 2016 Elsevier B.V. All rights reserved.