Kansu, Akasya

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Kansu, Akasya
A.,Kansu
A. Kansu
Akasya, Kansu
Kansu, Akasya
A.,Kansu
A. Kansu
Akasya, Kansu
Kansu Karadağ, Akasya
Karadağ, Akasya Kansu
Karadağ, Akasya Kansu
Job Title
Email Address
Akasya.kansu@khas.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

3

Articles

3

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Article
    Citation Count: 0
    Ahlak ve Hukuk Arasında Sıkışan Kürtaj
    (2016) Kansu Karadağ, Akasya
    Günümüz toplumlarında sadece genel olarak kabul görmesi nedeniyle ahlak kurallarının hukuk olarak dayatılması yaygın bir görüştür. Kürtajın ahlaki bakış açısından değerlendirilmesi kadının toplumda anne olarak kodlanması sorunsalıyla başlar. Bunun yanı sıra cenin toplumsal ahlak kuralları çerçevesinde çocuk olarak tanımlanır. Kadının bir birey olarak görülmediği bir toplumda kadının bedenine ilişkin kararı tanınmaz hale gelir. Bu durumda kürtaj, toplumda anne olarak görülen kadın ile çocuk olarak görülen ceninin haklarının yarışması kıskacında kalır. Kürtaj hakkının bir hak olarak görülmemesi karşısında hukukun konumu bu makalede incelenecek ana araştırma konusudur.
  • Article
    Citation Count: 1
    CARL SCHMITT’İN MODERN ANAYASACILIK ELEŞTİRİSİNİN FRIEDRICH AUGUST VON HAYEK ÜZERİNDEN DÜŞÜNÜLMESİ
    (2020) Karadağ, Akasya Kansu
    Carl Schmitt’in liberal, burjuva anayasal devletinin eleştirisi, parlamenter sistemin boşlukları üzerine kurulmuştur. Friedrich August Von Hayek, Schmitt tarafından eleştirilen sistematik, liberal anayasacılığın temel bileşenlerini düşüncesinin merkezine koyar. Her ne kadar Schmitt’in modern anayasacılık eleştirileri Hayek’in düşüncesinin temelini oluşturmasa da, iki düşünürün bazı teorik noktalarda benzeştiği görülür. Bu benzerlikler, modern anayasacılık fikrinin gelişmesinde oldukça etkili olmuştur. Schmitt’in eleştirileri üzerinden yürütülen fikirler, modern burjuva anayasacılığının kimi boşlukları üzerinde akademik bir yol açılmasına neden olmuştur. Hayek’in liberal özgürlükler üzerine geliştirdiği fikirler bir yandan bazı düşünürlere örnek olsa da diğer yandan bazı eleştirilerin temelini oluşturmuştur. Bu makalede, Schmitt’in modern (liberal) anayasacılık eleştirisi, liberal teori açısından çok önemli bir yere sahip olan Hayek dolayımıyla tartışılırken, Hayek’in düşüncesinin kökenleri ise Schmitt’in kavram seti üzerinden ele alınmaktadır. Bu bağlamda makale, bir yandan Schmitt ve Hayek’in modern anayasacılıkta ayrıştıkları ve benzeştikleri sorunsalları merceğine alırken, diğer yandan güçler ayrılığı, liberalizm, bireysel özgürlükler gibi, modern anayasacılığın temel kavramlarını irdelemeyi amaçlamaktadır.
  • Article
    GÖÇ, YOKSULLUK ve İNSAN HAKLARI
    (İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2018) Kansu Karadağ, Akasya
    Kapitalizmin egemenliği altındaki günümüz dünyasında göç ve yoksulluk birbirini etkileyen iki güncel olgudur. Küreselleşen dünyada yoksulluk göçe, göç de yoksulluğa yol açmaktadır. Göçmenler kendi ülkelerinden yoksulluk nedeniyle göç etmekte göçtükleri ülkelerde bu sefer yoksulluk ve yoksulluğun bir türü olan yoksunluğa düşmektedirler. Göçmenler yeni ikametgahlarında sosyal dışlanma, şiddet, gettolaşma, marjinalleşme, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı gibi bir dizi haksızlığa uğramaktadır. Ulus devletler göçmenlerin yoksulluk ve yoksunları karşısında yasal düzenlemeleri sosyal adaleti sağlamak amacıyla değil kendi güvenlik kaygıları kapsamında yerine getirmektedirler. Kendi vatandaşları için sosyal hakların korunması bakımından son derece duyarlı olan ülkelerin göçmenlerin sosyal hakları söz konusu olduğunda sessiz kaldıkları görülmektedir. Sosyal hakları korunmayan göçmenlerin her geçen gün dünyanın dört bir yanında yoksulluğun değişik biçimlerine maruz kaldıkları bir gerçektir. Rekabetçi kapitalizmin yayılmasıyla göçmenlerin sosyal haklarının ihlal edilmesi sorunsalı çözümsüz bir hal almaktadır. Söz konusu çalışma ile göç ve yoksulluk ikiliğinde göçmenlerin insan haklarının yerini sorgulamak, yoksulluğun ve yoksunluğun ortadan kaldırılmasındaki temel etkenlerin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.