Yardım, Mehmet Ertan

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Mehmet Ertan Yardım
M. Yardım
Yardım, MEHMET ERTAN
Yardim,Mehmet Ertan
Yardım, M.
YARDIM, Mehmet Ertan
Yardım, Mehmet Ertan
Yardım, M. E.
Yardim, Mehmet Ertan
Yardim,M.E.
M. E. Yardım
Y.,Mehmet Ertan
YARDIM, MEHMET ERTAN
Mehmet Ertan YARDIM
Mehmet Ertan, Yardim
MEHMET ERTAN YARDIM
Yardım,M.E.
Y., Mehmet Ertan
Job Title
Dr. Öğr. Üyesi
Email Address
ertany@khas.edu.tr
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

10

Articles

0

Citation Count

0

Supervised Theses

10

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 10
  • Master Thesis
    Medeni Usul Hukuku'nda delil tespiti
    (Kadir Has Üniversitesi, 2017) Yardım, Mehmet Ertan; Yardim, Mehmet Ertan
    Delil tespiti, bir geçici hukuki korumadır. Bu kurum, davadan önce veya dava sırasında delillerin emniyet altına alınmasını amaçlar. Delil tespitinin konusunu deliller ve maddi vakıalar oluşturur. Bir usul işlemidir ve delil tespiti kararı, bir ara karardır. Bu kurum, niteliği itibariyle tespit davası, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve noterlerin yaptığı tespit işlerinden farklıdır. Delil tespitinde görevli ve yetkili mahkemeler Kanun'da özel olarak düzenlenmiştir. Delil tespiti talebi, esas davanın taraflarınca bir dilekçe ile görevli ve yetkili mahkemeye yapılır. Delil tespiti talep edilebilmesi için talep eden tarafın, açılmış veya açılacak davada taraf olması, delil tespitinin yapılmasında hukuki yararının bulunması ve gider avansını yatırmış olması gereklidir. Bunun yanında tespit edilecek deliller çekişmeli bir vakıaya ilişkin olmalı ve bu delillerin esas davada incelenmesine geçilmemiş olmalıdır. Delil tespiti kararına itiraz mümkünden; delil tespiti talebinin reddine itiraz mümkün değildir. Delil tespiti kararı, delil tespiti talebi dilekçesiyle birlikte karşı tarafa tebliğ edilir. Bu şekilde karşı taraf tespitin icrasında hazır bulunmaya çağrılır. Fakat acele hallerde delil tespiti kararı tebliğ edilmeksizin karşı taraf hazır bulunmadan tespitin icrası gerçekleştirilir. Bu durumda delil tespiti kararı, delil tespiti talebi dilekçesi ve tespitin icrasına ilişkin tutanak ve raporlar karşı tarafa tebliğ edilir ve itirazı varsa belirtilen sürede itiraz etmesi gerektiği ihtar edilir. Delil tespitinin icrasına itiraz ancak acele hallerde mümkündür. Delil tespiti icra edilirken hazır bulunan karşı tarafa ayrı bir itiraz müessesesi Kanun'da düzenlenmemiştir. Delil tespiti dosyası davanın eki sayılır. Her iki taraf da yapılan delil tespitine delil olarak dayanabilir. Mahkeme de yapılan delil tespitinin hükme esas alabilir. Marka hukuku açısından da delil tespiti düzenlenmiştir. Buna göre, sınai mülkiyet hakkı tecavüze uğrayan hak sahibi, mahkemeden bu fiilin tecavüz olup olmadığının tespitini talep edebilir. Anahtar Kelimeler:Delil tespiti, tespit davası, İhtiyati tedbir, İhtiyati haciz, delil tespitine itiraz, delil tespiti kararının tebliği.
  • Master Thesis
    Medeni yargılama hukukunda delil sözleşmeleri
    (Kadir Has Üniversitesi, 2019) Yardım, Mehmet Ertan; Yardım, Mehmet Ertan
    Temel bir Anayasal hak niteliğinde olan ispat hakkının kullanılabilmesi, deliller vasıtasıyla mümkün olabildiğinden, taraflarca sunulan delillerin kapsamı ispat hakkının sağlanabilmesi bakımından son derece önemlidir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 193. maddesinde düzenlenen delil sözleşmesi ile taraflara ispat faaliyetini gerçekleştirecekleri delilleri belirleme imkânı tanınmıştır. Bununla birlikte; ispat hakkının Anayasal temel hak niteliğinde olması, taraflara tanınan delilleri belirleme imkânının sınırlarının belirlenmesi zorunluluğu doğurmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde, delil sözleşmesinin tanımı yapılarak hukuki niteliği açıklanmıştır. Bu bölümde, ayrıca, delil sözleşmesinin medeni yargılama ilkeleri ve senetle ispat kuralı bakımından değerlendirilmesi de bulunmaktadır. Çalışmamızın ikinci bölümünde, delil sözleşmesinin kurulma şekilleri, geçerlilik şartları, türleri üzerinde durulmuştur. Özellikle; delil sözleşmesinin akdedilmesiyle kesin delil yaratılıp yaratılamayacağı, delil sözleşmesinin taraflar ve hâkim üzerindeki etkisi ve delil sözleşmesinin hâkim tarafından resen gözetilip gözetilemeyeceği sorunları üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise; delil sözleşmesi akdetme özgürlüğünün hem yargılama hukuku bakımından hem de maddi hukuk bakımından sınırları belirlenmeye çalışılmıştır.
  • Master Thesis
    Tüketici Hakem Heyeti kararlarına itiraz usulü
    (Kadir Has Üniversitesi, 2021) Yardım, Mehmet Ertan; Yardım, Mehmet Ertan
    Especially in the last twenty years domestic television series are among the productions that the television audience has shown the most interest. Nevertheless, almost all sector employees are being faced with precarious working conditions during the production process of domestic television series, covering the evening line of almost every mainstream television channel. This thesis focuses upon the forms of precariat experienced by scriptwriters by addressing the working conditions in the television series industry. In line with the research findings carried out within the framework of the thesis study, the main argument of this study is that the lead scriptwriters and the scenario teams working at a lower level in the television series industry have experienced the precarization process in a striking way. Within the framework of the thesis, with the aim of presenting the validity of the main argument, one-to-one semi-structured in-depth interviews were conducted with nine scriptwriters, and their views on their own labor processes were taken. In quantitative research, an online survey was conducted by reaching 125 sector employees, 79 of whom were scriptwriters.
  • Master Thesis
    Ticaret ünvanı
    (Kadir Has Üniversitesi, 2013) Yardım, Mehmet Ertan; Bozbel, Savaş; Yardım, Mehmet Ertan
    6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) 39 ilâ 52 nci maddelerinde düzenlenen ticaret unvanı, ticari hayatta kullanılan, taciri diğer tacirlerden ayırt etmeye hizmet eden, bu fonksiyonu ile diğer ayırt edici işaretlerden ayrılan bir tanıtıcı işaret ve ticari işletmenin malvarlığına dahil bir gayri maddi malvarlığı hakkı, TTK 'nın kabul ettiği terim ile bir "fikri mülkiyet hakkı" dır. Tezin amacı, TTK 'nın ticaret unvanına ilişkin düzenlemesinin, 6762 sayılı (eski) TTK'nın ilgili düzenlemesi ile karşılaştırılarak tanıtılması ve eski TTK'nın bu konudaki düzenlemesi ile ilgili Yargıtay içtihadının ortaya konulması, Yargıtay uygulamasında TTK ile getirilen değişiklik ve yeniliklerin ne gibi sonuçlar doğuracağının incelenmesidir. Bu amaçla Tezde; ilk olarak ticaret unvanı kavramı üzerinde durulmuş, sonra ticaret unvanının oluşturulması ve ticaret unvanı oluşturulduktan sonra meydana gelen birtakım değişikliklerin ticaret unvanına etkisi, kısaca ticaret unvanının değiştirilmeksizin kullanımına devam edilebileceği hallerden bahsedilmiş, bundan sonra ticaret unvanının kullanılmasında tescil ile birlikte kazanılan tekel hakkı, ticaret unvanı ticari dürüstlüğe aykırı bir şekilde başkası tarafından kullanılan kişiye tanınan dava hakları ve bildirim zorunluluğu ile TTK 'nın ticaret unvanına ilişkin hükümlerinin ihlali halinde uygulanacak yaptırımlar anlatılmıştır.
  • Master Thesis
    Sigortacılıkta tahkimde yargılama usulü
    (Kadir Has Üniversitesi, 2019) Yardım, Mehmet Ertan; Yardım, Mehmet Ertan
    Insurance arbitration is an alternative method of litigation at the public courts. It aims to resolve disputes rising out of insurance agreements more affectively and faster. Insurance arbitration is a highly preferred institution due to the belief that experts may conclude the case quickly, though it has its pros and cons. Nonetheless, it has come under criticism as a new institution leaving certain points with regard to litigation unclear. These points have been debated in principal as well. This study, firstly, gives an overview of the institution of arbitration and dwells on the provisions of civil procedures together with civil procedure in insurance arbitration. Secondly, it analyzes inspectors and arbitrators in insurance arbitration, period of litigation decrees buy judges and means of redress against court decrees.
  • Master Thesis
    İhtiyati haciz koşulları ve sebepleri
    (Kadir Has Üniversitesi, 2021) Yardım, Mehmet Ertan; Yardım, Mehmet Ertan
    Within the scope of debt relations, the parties have certain rights and obligations, one of which is to perform the debt properly and on time. In the event that the debt is not fulfilled on time and properly by the debtor, there is a follow-up or litigation remedy that the creditor can apply. Some drawbacks may arise in terms of obtaining the receivable due to the procedures involved in both ways and the time elapsed during their implementation. There is a possibility that the borrower will act in some ways in order not to fulfill the debt. The lawmaker has regulated the provisional attachment institution, which is a temporary legal protection, within the scope of the law of prosecution and trial, in order to protect the result of the actual or future follow-up, in order for the creditor to obtain his receivables due to the actions of the debtor to not pay the debt in bad faith. In order to apply for a precautionary attachment and to decide on a precautionary attachment, the conditions sought in the law must be fulfilled and one of the specified reasons must be found. Key Words: Prudential attachment, debtor, temporary legal protection, creditor, payable, liable.
  • Master Thesis
    Ticari uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk usulü
    (Kadir Has Üniversitesi, 2020) Yardım, Mehmet Ertan; Yardım, Mehmet Ertan
    Population growth, technological developments and the accelerating pace of daily life have all contributed to increases in interpersonal confrontations of benefits and therefore a rise in the figure of disputes. The increase in the number of disputes have led people to find methods for resolving disputes outside court litigation, and alternative dispute resolution procedures have begun to be used in the resolution of disputes. Mediation, a significant method of alternative dispute resolution, has started to be used in our country according to the Law on Mediation in Civil Disputes no. 6325. Mediation has become a precondition for litigation in some labor lawsuits, as of 25.10.2017 as per the Labor Courts Law no. 7036. Mediation as a precondition for litigation has been referred to as mandatory mediation. Mandatory mediation has become mandatory in some commercial disputes as of 01.01.2019, as per the article 5/A introduced to the Turkish Commercial Code no. 6102, with the Law no. 7155 on the Initiation of Enforcement Proceedings Regarding Monetary Claims Arising From Subscription Agreements. The subject of this research is mandatory mediation, determined to be a precondition for litigation in some commercial disputes.
  • Doctoral Thesis
    Sınai Mülkiyet Kanununda ihtiyati tedbirler
    (2023) Yardım, Mehmet Ertan; Yardım, Mehmet Ertan
    İhtiyati tedbirler sınai mülkiyet alanında yoğun olarak talep edilmekte ve uygulanmaktadır ve kanun koyucu, ihtiyati tedbirler bakımından Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 159. maddesinde özel bir düzenlemeye yer vermiştir. Buna göre, SMK ile korunan hakların sahipleri, söz konusu haklarının ihlal edildiğini veya ciddi ve yakın ihlal tehlikesi ile karşı karşıya olunduğunu yaklaşık olarak ispat etmeleri halinde gerek dava kapsamında gerekse dava açılmadan önce ihtiyati tedbir talebinde bulunabilirler. Maddede, tecavüz teşkil eden ürünlere ve bunların üretiminde münhasıran kullanılan vasıtalara el koyulması ve bunların saklanması, tecavüz teşkil eden fiillerin durdurulması ve önlenmesi ve herhangi bir zararın tazmini açısından teminat verilmesi tedbirleri sınırlı sayıda olmayacak şekilde gösterilmiştir. Mahkeme, hükmün etkinliğini temin etmek üzere her türlü tedbire karar verebilir. Davanın esasını çözecek nitelikte ihtiyati tedbir kararı verilemeyeceği yönündeki usul hukuku kuralı sınai mülkiyet alanındaki tedbirler bakımından yumuşatılmıştır. Ayrıca, her ne kadar SMK m.159 tecavüze dayalı davalar için kaleme alınmışsa da sınai mülkiyete dayalı diğer davalarda da muhtelif yönlerde ihtiyati tedbir kararı verilebilmektedir. Konu, taraflar arasındaki menfaat dengesinin gözetilmesi ve bu bağlamda tedbir kararının ölçülülük ilkesi çerçevesinde ele alınması gereği, ispat araçlarının çeşitliliği, SMK m.159'da HMK'ya yapılan atıf gibi hususlarda da arz ettiği özellikler bakımından derinlemesine incelenmesi gereği duyulan bir konudur. Bu çalışmada, SMK m.159 hükmü; mülga KHK'lardaki durum gösterilerek, HMK'nın uygulama alanı bulan hükümlerine değinilerek incelenmiş; yargı kararlarına ve doktrin görüşlerine de yer verilmiştir. 2
  • Master Thesis
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde ticari defterlerin ispat gücü
    (Kadir Has Üniversitesi, 2020) Yardım, Mehmet Ertan; Yardım, Mehmet Ertan
    Turkish Commercial Code remains silent on admissibility and strength of the commercial books as evidence. General preamble justifies this approach as modern commercial codes do not include procedural rules regarding the subject. Nevertheless, according to Turkish Code of Civil Procedure, which was enacted one day before the Commercial Code, the books which are set forth in the Commercial Code to be kept obligatorily, shall constitute evidence to ease, otherwise strict, rules of documentary proof. Obligatory commercial books to be kept by traders are specified by Commercial Code. Books of administrative nature, such as minute book, are all accepted as obligatory commercial books. Renvoi of the Code to Tax Procedure Law means that traders are also bound to keep books regulated therein. Considering that commercial books are, in fact, documents created by traders themselves, strict conditions are required for commercial books to constitute conclusive evidence in favour. Traders may only submit their commercial books, in order, as conclusive evidence if the opposite party of the litigation is also bound to keep commercial books. Moreover, the subject of the litigation must arise from a commercial transaction which, in principle, requires both parties to register it to their books. In cases where these prerequisites are not met, the weight of evidence of commercial books will not be conclusive. On the other hand, commercial books may constitute conclusive evidence against the trader without meeting the prerequisites thereto, since the Code of Civil Procedure permits anyone, whether trader or not, to base claims upon the commercial books of the trader. As per the amendments to the Code of Commerce entered into force on 28.07.2020, results of refusal to submit commercial books are now clearly indicated in the code. Moreover, same amendments now clarify the cases where no records related with the claim exist in the commercial books.
  • Master Thesis
    İs uyusmazliklarinda belirsiz alacak davasi
    (Kadir Has Üniversitesi, 2018) Yardım, Mehmet Ertan; Yardım, Mehmet Ertan
    Bu calismanin konusunu is uyusmazliklari bakimindan belirsiz alacak davasinin incelenmesi olusturmaktadir. calismamizda belirsiz alacak davasinin kosullari belirsiz alacak davasinin acilma usulu belirsiz alacak davasinda talep artirimi belirsiz alacak davasinin sonuclari inceleme konusu yapilmis ve is uyusmazliklarindan kaynakli alacaklarin belirsiz alacak davasina konu edilip edilmeyecegi ayrintili olarak mevzuat doktrin ve yargi kararlari cercevesinde aktarilmistir.