Cengiz, CeylanSevinç, Nilgün2020-08-122020-08-122005https://hdl.handle.net/20.500.12469/3157Zeytin geçmişten günümüze gelen ve tarih içersinde yağ üretiminde kullanımına geçilmiş bir tarım ürünüdür. Zeytincilik Akdeniz ülkelerinde yoğun olarak yapılmaktadır. Türkiye'de zeytincilik, 5 bölgede 35 ilde yapılmaktadır. şlenen tarım alanlarının % 4'ü zeytin üretimine ayrılmıştır. Üretilen zeytinin %70'i ise zeytinyağı üretiminde kullanılmaktadır.Dünyada zeytin üretiminde 4. sırada yer alan Türkiye'nin, tüketimi karşılamaya yönelik çalışmaları olsa da bunlar diğer zeytinyağı üreten ülkelere göre yetersiz kalmıştır.?Türkiye Zeytinyağı Sektörü ve ABD'ye ihracatı adını taşıyan çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde zeytincilik ve zeytinyağı hakkında bilgiler verilmiş,zeytinyağının beslenme açısından önemi belirtilmiştir. kinci bölüm Dünya ve Türkiye'de zeytinyağı sektörü başlığı altında ele alınarak dünyada ve Türkiye'de zeytinyağı üretim ve tüketimleri, zeytinyağı ithalat ve ihracatları istatistiksel bilgilerle verilmiş, bu bilgiler tablolar ve grafiklerle desteklenmiştir. Üçüncü bölüm Amerika Birleşik Devletleri'nde Türk Zeytinyağı başlığını taşımaktadır. Öncelikle ABD ekonomisinin özellikleri ve verileri,Türkiye ile ekonomik ilişkileri değerlendirilerek, ABD'de zeytinyağı tüketimi ve Türkiye'nin ABD'ye zeytinyağı ihracatı ele alınmış ve ABD'ye zeytinyağı ihracatının artırılması için neler yapılması gerektiği belirtilerek bu bölüm tamamlanmıştır.Olive is an agricultural product that has come from past to our age and it hasbeen used in oil production gradually in history. Olive agriculture has beenintensively done in Mediterranean countries. Olive agriculture is carried out in 5regions and 35 provinces in Turkey. 4 % of treated agricultural areas areallocated for olive production. 70 % of produced olive is used in olive oilproduction.Turkey that has 4th rank in the world in olive production has stayed insufficientfor meeting the consumption compared with other olive oil producer countriesalthough she has studies towards meeting consumption.The research having the title ?Olive Oil Sector of Turkey and Its Exports to theUnited States of America? consists three chapters. In the first chapterinformation on olive agriculture and olive oil is given and the importance ofolive oil from the point of view of nutrition is specified. Second Chapter is takeninto hand under the title Olive Oil Sector in the World and Turkey olive oilproduction and consumption both in the world and Turkey is given by statisticalinformation, this information is supported by graphics and tables. Third chaptercarries the title of The Turkish Olive Oil in the United States of America. Firstof all features and data of USA economy are assessed and then USA olive oilconsumption and olive oil exports of Turkey are taken into consideration andchapter is completed by specifying what must be done in order to increase oliveoil exports to USA.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTürkiye Zeytinyağı Sektörü ve Amerika Birleşik Devletleri`ne İhracatıMaster Thesis187910