Baysu, Gülseli

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Baysu, Gülseli
G.,Baysu
G. Baysu
Gülseli, Baysu
Baysu, Gulseli
G.,Baysu
G. Baysu
Gulseli, Baysu
Job Title
Doç. Dr.
Email Address
Gulselı.baysu@khas.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

8

Articles

6

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 8 of 8
  • Article
    Citation Count: 47
    Minority Adolescents in Ethnically Diverse Schools: Perceptions of Equal Treatment Buffer Threat Effects
    (Wiley, 2016) Baysu, Gülseli; Celeste, Laura; Brown, Rupert; Verschueren, Karine; Phalet, Karen
    Can perceptions of equal treatment buffer the negative effects of threat on the school success of minority studentş Focusing on minority adolescents from Turkish and Moroccan heritage in Belgium (M-age=14.5 N=735 in 47 ethnically diverse schools) multilevel mediated moderation analyses showed: (a) perceived discrimination at school predicted lower test performance (b) experimentally manipulated stereotype threat decreased performance (mediated by increased disengagement) (c) perceived equal treatment at school predicted higher performance (mediated by decreased disengagement) and (d) personal and peer perceptions of equal treatment buffered negative effects of discrimination and stereotype threat. Thus (situational) stereotype threat and perceived discrimination at school both undermine minority student success whereas perceived equal treatment can provide a buffer against such threats.
  • Article
    Citation Count: 22
    Beyond Muslim Identity: Opinion-Based Groups in the Gezi Park Protest
    (Sage Publications Ltd, 2017) Baysu, Gülseli; Phalet, Karen
    Media depicted Turkish Gezi Park protests as a clash between secularists and Islamists within a majority-Muslim country. Extending a social identity approach to protests this study aims (a) to distinguish the protest participants in terms of their opinion-based group memberships (b) to investigate how their religious identification and their group membership were associated with democratic attitudes. Six hundred and fifty highly educated urban young adult participants were surveyed during the protest. Latent class analysis of participants' political concerns and online and offline actions yielded four distinct opinion-based groups labeled liberals secularists moderates and conservatives. Looking at the intersection of the participants' group identities with their Muslim identification we observed that the higher conservatives' and moderates' religious identification the less they endorsed democratic attitudes whereas religious identification made little or no difference in liberals' and secularists' democratic attitudes. Our findings of distinct groups among protest participants in a majority-Muslim country challenge an essentialist understanding of religion as a homogeneous social identity.
  • Article
    Citation Count: 37
    Relative Group Size and Minority School Success: the Role of Intergroup Friendship and Discrimination Experiences
    (Wiley-Blackwell, 2014) Baysu, Gülseli; Phalet, Karen; Brown, Rupert
    From an intergroup relations perspective relative group size is associated with the quantity and quality of intergroup contact: more positive contact (i.e. intergroup friendship) supports and negative contact (i.e. experienced discrimination) hampers minority identity and school success. Accordingly we examined intergroup contact as the process through which perceived relative proportions of minority and majority students in school affected minority success (i.e. school performance satisfaction and self-efficacy). Turkish minorities (N = 1060) were compared in four Austrian and Belgian cities which differ in their typical school ethnic composition. Across cities minority experiences of intergroup contact fully mediated the impact of perceived relative group size on school success. As expected higher minority presence impaired school success through restricting intergroup friendship and increasing experienced discrimination. The association between minority presence and discrimination was curvilinear however so that schools where minority students predominated offered some protection from discrimination. To conclude the comparative findings reveal positive and negative intergroup contact as key processes that jointly explain when and how higher proportions of minority students affect school success.
  • Article
    Citation Count: 0
    Gezi Protestolarına Katılanların Politik Profilleri ve Demokratik Tutumları
    (Türk Psikologlar Derneği, 2017) Baysu, Gülseli
    Gezi Parkı protestoları uluslararası medyada çoğunluğu Müslüman olan bir ülkedeki laik ve İslamcı gruplar arasındaki bir çatışma olarak görülmüş ve Türkiye’deki demokrasinin geleceği hakkında şüpheler uyandırmıştır. Bu bağlamda bu çalışmanın sosyal kimlik ve kolektif eylem kuramları temelinde iki amacı vardır: (1) ortak politik kaygıya, yani protestoya katılım nedenlerine, ve katılım biçimlerine, yani gerçekleştirdikleri eylemlere, göre katılımcıların politik profillerini tanımlamak ve (2) bu profildeki kişilerin farklı demokratik tutumları ne derece benimsediklerini araştırmak. Protestolar devam ederken internet üzerinden yürütülen araştırmaya 645 eğitimli, şehirli genç-yetişkin katılımcı katılmıştır. Katılımcıların politik kaygılarının ve farklı katılım türlerinin örtük sınıf analizi yöntemi ile analizi sonucunda dört farklı politik profil ortaya çıkmaktadır. Özgürlükçüler ve laikler demokrasi, kadın hakları ve çevre gibi konularda ortak kaygılarını dile getirmektedir. Ancak özgürlükçüler azınlık hakları, laikler ise daha çok etnik ve (laikliğe yönelik) dini tehdit konularında kaygılanmaktadır. Her iki grup da protestoya katılmış olmakla beraber, özgürlükçüler doğrudan katılım, laikler ise (tencere ve tava ile ses çıkarmak gibi) dolaylı katılım yollarını tercih etmişlerdir. Ortayolcular (veya muhafazakar laikler) de demokrasi, kadın hakları ve çevre konusunda kaygı duymaktadır. Protestolara tutum olarak destek verseler de doğrudan ya da dolaylı olarak katılımları sınırlıdır. Son olarak, muhafazakarlar, diğer konularda daha az kaygı duysalar da, protesto-temelli polis şiddeti gibi konularda kaygılarını dile getirmiş; doğrudan değil sosyal medya üzerinden politik katılımı tercih etmişlerdir. Ayrıca, politik profillerin demokratik tutumlarına bakıldığında, özgürlükçülerin kapsayıcı ve çok kültürlü bir demokrasiyi en çok benimseyen grup olduğu görülmektedir. Çalışmanın sonuçları günümüz protestoları ve katılımcılarına olduğu kadar, bunların demokrasi ile ilişkisine de ışık tutmaktadır.
  • Book Part
    Citation Count: 19
    Ethnicity and Migration in Europe
    (Elsevier Inc., 2015) Phalet, Karen; Baysu, Gülseli; Van Acker, Kaat
    This article approaches migration and ethnic diversity issues from the social psychology of intergroup relations. From an intergroup-relations perspective, minority and majority experiences of ethnic diversity are interdependent; and they are jointly shaped by the prevailing diversity climate in a particular society. Accordingly, the article consists of three main sections. The first section sketches different patterns and policies of migration and ethnic diversity at the societal level. The second section discusses majority attitudes in European societies. The third and last section shifts focus to minority experiences of acculturation against the backdrop of generally restrictive diversity climates in Europe. © 2015 Elsevier Ltd. All rights reserved.
  • Article
    Citation Count: 13
    Identifying City Differences in Perceived Group Discrimination Among Second-Generation Turks and Moroccans in Belgium
    (Routledge Journals Taylor & Francis Ltd, 2015) Alanya, Ahu; Baysu, Gülseli; Swyngedouw, Marc
    This study investigates the effects of city context on the levels and predictors of perceived group discrimination (GD) among Turkish and Moroccan second-generation immigrants in Belgium. Based on the Integration of the European Second-generation (TIES) data we address two main questions: (1) Are there significant differences in the levels of perceived GD between the two cities in Belgium (Antwerp and Brussels) within each immigrant group? (2) Who perceives more GD within each city? To answer these questions possible composition effects should be controlled. Accordingly we use propensity-score matching to make second-generation immigrant samples from the two cities reasonably comparable with respect to socio-demographic characteristics. Concerning the first research question we find that after propensity-score matching the Turkish second-generation perceive more GD in Antwerp than in Brussels. For the Moroccan group however the city differences in perceived GD are no longer significant after matching. With regards to the second research question we find that those who are more socio-economically integrated and those who perceive more threat in their city are more likely to perceive GD.
  • Other
    Citation Count: 0
    Avrupalı İkinci Nesil Türk Göçmenlerin Okul Başarısı
    (Türk Psikologlar Derneği, 2014) Baysu, Gülseli; Phalet, Karen
    Avrupa’daki okulların en büyük sorunlarından biri göçmenlerin yerlilere kıyasla okulda daha başarısız olmasıdır. Bu derleme makalesinin amacı İsveç, Belçika, Avusturya ve Almanya’da büyük şehirlerde yaşayan yerli ve ikinci nesil Türk göçmenlere odaklanarak, okul başarıları arasındaki farkı betimlemek ve sosyal psikolojik bir bakış açısıyla açıklamaktır. Bulgular beş ana başlık altında toplanmıştır. (1) İlk olarak okul başarısını betimleme amacı doğrultusunda dört Avrupa ülkesinde de göçmen ve yerli öğrencilerin okul hayatları boyunca başarılarında gitgide artan bir fark bulunmuştur. Bu farkı açıklamak için, sosyal kimlik kuramına ve sosyal kimlik tehdit algısına yönelik araştırmalardan yararlanılmıştır. (2) Gruplar arası ilişkilere bakıldığında, arkadaşlıklar ve öğretmen desteği, göçmenlerin okulda kendini güvende ve kabul görmüş hissetmesine yol açarak okul başarısını artırmaktadır. Öte yandan, ayrımcılık okula adaptasyonu zorlaştırmaktadır. (3) Sosyal kimlik stratejileri okul başarısını ve adaptasyonunu belirlemektedir. Çiftkültürlü öğrenciler (hem Türk hem Belçikalı hissetmek) okulda ayrımcılığa veya olumsuz kalıpyargılara maruz kaldıklarında bundan daha fazla zarar görmekte, bu da okul başarılarını ve test performanslarını olumsuz etkilemektedir. (4) Segregasyon, gruplar arası arkadaşlıkları azaltıp ayrımcılık algısını artırarak, okul başarısı ve adaptasyonu üzerinde olumsuz bir etkiye yol açmaktadır. Ancak göçmenlerin çoğunluğu oluşturduğu okullar onları ayrımcılıktan korumaktadır. (5) Göçmenler, Almanya gibi hiyerarşik olarak yapılandırılmış eğitim sistemlerinde (akademik ve meslek odaklı ortaöğretim gibi) daha başarısız olmaktadır. Sonuç olarak, bu derlemede sosyal psikolojik yaklaşımın, özellikle sosyal kimlik tehdit algısı ve gruplar arası ilişkilerin, göçmenlerin okul başarısını belirlemekte önemli bir rol oynadığı ifade edilmektedir.
  • Article
    Citation Count: 31
    Acculturation Attitudes and Social Adjustment in British South Asian Children: a Longitudinal Study
    (Sage Publications Inc, 2013) Brown, Rupert; Baysu, Gülseli; Cameron, Lindsey; Nigbur, Dennis; Rutland, Adam; Watters, Charles; Hossain, Rosa; LeTouze, Dominique; Landau, Anick
    A 1-year longitudinal study with three testing points was conducted with 215 British Asian children aged 5 to 11 years to test hypotheses from Berry's acculturation framework. Using age-appropriate measures of acculturation attitudes and psychosocial outcomes it was found that (a) children generally favored an integrationist attitude and this was more pronounced among older (8-10 years) than in younger (5-7 years) children and (b) temporal changes in social self-esteem and peer acceptance were associated with different acculturation attitudes held initially as shown by latent growth curve analyses. However a supplementary time-lagged regression analysis revealed that children's earlier integrationist attitudes may be associated with more emotional symptoms (based on teachers' ratings) 6 months later. The implications of these different outcomes of children's acculturation attitudes are discussed.