A Glance at the U.s Foreign Policy Through the Lenses of American Art and Literature

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Kadir Has Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

The research on the relationship between foreign policy and culture can be regarded as a contemporary phenomenon. Many studies in international Relations field takes the culture as an important agent in the foreign policy analysis. in that sense this research focuses on the same tie between culture and foreign policy by sub-heading the culture event under art and literature. On this path the issue corresponds to the American case by starting from the early republic roughly the end of the 18th century and the beginning 19th century the expansionist path in 19th century and lastly 21st century in frame of retreat to the isolationism preceded by unilateral action. in this way the prominent foreign policy ideologies in the corresponding periods analyzed with paintings and literary work’s significant effects on these ideologies by shaping an ideational spirit for these policies. The research will be conducted with the qualitative method and it will be studiedwith an embracement of constructivist ontology. The literary texts and the paintings will be crossed under a qualitative analysis in some parts of the research.
Dış politika ve kültür ilişkisi üzerine olan araştırmalar, güncel bir fenomen olarak adlandırılabilir. Uluslarası İlişkiler alanındaki çoğu araştırma da aynı şekilde kültürü dış politika analizinde önemli bir etken olarak görür. Bu bağlamda, araştırma da dış politika ve kültür ilişkisine odaklanır ve kültür konseptini sanat ve edebiyat altında çerçevelendirir. Bu yolda, konu Amerikan vakasını üç zaman periyodu içerisinde inceler: Kabaca 18. yüzyıl sonu ve 19. yüzyılın başlangıcındaki erken Cumhuriyet dönemi, 19. yüzyıldaki yayılmacı dış politika ve 21.yüzyılda tek yönlü dış politika hareketlerinin öncülük ettiği isolationisme dönüş. Böylelikle, bahsedilen dönemlerdeki baskın dış politika ideolojileri, bu dönemlerin tablolarıyla ve edebiyatlarıyla incelenmiştir çünkü düşünülür ki bu etkenler dış politikalara düşünsel çerçevede bir güç verir. Araştırma niteliksel özellikte olup, yapılandırmacı ontolojiyle yürütülecektir. Aynı zamanda tablolar ve edebi eserler de araştırmanın kimi yerlerinde niteliksel analizle açıklanacaktır.

Description

Keywords

US foreign policy, American culture, American Literature, Culture and foreign policy, Isolationism, expansionism, Amerikan dış politikası, Amerikan kültürü, Amerikan sanatı, Amerikan edebiyatı, Dış politika ve kültür, İzolasyonizm, Ekspansiyonizm

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

Collections