Enerji kullanımında Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın karbonsuzlaşma hedeflerinin incelenmesi

No Thumbnail Available

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

İklim değişikliğinin nedeni insanların fosil yakıtları kullanarak atmosferdeki sera gazlarını arttırması ve Dünya'nın enerji dengesini bozmasıdır. Çözüm ise zor ve dikkatli bir karbonsuzlaşma sürecini gerektirmektedir. Sera gazı salımının azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttırılması ve enerji verimliliğinin arttırılması en çok kabul gören karbonsuzlaşma hedefleridir. AB, 2019 yılında Avrupa Yeşil Mutabakatı adında iddialı ve kapsamlı bir karbonsuzlaşma politikası açıklayarak 2050 yılında ilk karbonsuzlaşmış kıta olacaklarını duyurdu. Fosil yakıt kaynaklarından yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru enerji geçişini sağlamaya yönelik birçok strateji, hedef, ekonomik mekanizmalar oluşturuldu. AB'nin 2050 yılında tamamen karbonsuzlaşmış bir kıta olabilmesi için yaklaşık son üç yüzyıldır yüksek oranlarda fosil bağımlısı olmuş enerji sektörlerinde enerji geçişini sağlaması en zor olan kısımdır. Bu enerji geçişi ve karbondan arındırma süreci için en zorlayıcı sorulardan biri: 'Enerji kullanımında Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın karbonsuzlaşma hedeflerine ulaşılması mümkün mü?'. Bu soruyu cevaplamak için, AB'nin kurucu antlaşmaları, direktifleri, enerji stratejileri ve 2020 hedefleri doğrultusunda 2030 ve 2050 hedefleri analiz edildi. Literatürde yapılan araştırmalar AB'nin ve AB ülkelerinin hedeflerini, politikalarını birçok farklı metotla incelemiş olmalarına rağmen en çok enerji tüketime sahip olan Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya bir arada incelenmemiştir. Bu amaçla, bu tez en çok enerji tüketimine sahip dört AB ülkesinin stratejilerini ve hedeflerini ile bu hedeflere ulaşma başarılarını analiz edip karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirmiştir. Çalışmanın sonunda enerji dönüşümünde ve karbonsuzlaşmada AB'nin ve seçilen dört ülkenin 2030 hedeflerinden yenilenebilir enerji ve sera gazı azaltım hedeflerine ulaşabileceğinden ama enerji verimliliği hedeflerine ulaşamayacağın ve benzer bir sonucun 2050 hedefleri için de gerçekleşeceği ileri sürülmektedir.
Climate change stems from increasing level of greenhouse gases in the atmosphere due to human activities, particularly fossil fuel use, which disrupt the Earth's energy balance. The solution lies in a careful and challenging process of decarbonization. Reducing greenhouse gas emissions, increasing the use of renewable energy sources, and enhancing energy efficiency are the most widely accepted ways to reach decarbonization goals. In 2019, the EU announced an ambitious and comprehensive decarbonization policy within the program called the European Green Deal, their aim to become the first carbon-neutral continent by 2050. Numerous strategies, targets, and economic mechanisms have been developed to facilitate the transition from fossil fuel sources to renewable energy sources. However, for the EU to achieve complete decarbonization by 2050, the most challenging aspect is to transition the energy sector, which has been heavily reliant on fossil fuels for approximately the past three centuries. One of the most challenging questions for this energy transition and decarbonization process is whether the European Green Deal's decarbonization targets are achievable. To answer this question, the founding treaties, directives, energy strategies, and 2020 targets of the EU were analyzed in line with the 2030 and 2050 targets. Despite numerous studies examining the goals and policies of the EU and member states, there has been a lack of comprehensive analysis for the highest energy consuming countries - Germany, France, Italy, and Spain. Therefore, this thesis aimed to analyze and compare the strategies and targets of these four EU countries and their success in achieving the decarbonization targets. By the end of the study, it is suggested that the EU and the selected four countries can achieve their 2030 and 2050 targets for renewable energy and greenhouse gas reduction in the energy transition and decarbonization. However, they may not reach their energy efficiency targets.

Description

Keywords

Enerji, Avrupa Birliği, Enerji, Enerji analizi, Enerji dönüşümü, Enerji politikaları, Energy, European Union, Energy, Energy analysis, Energy transition, Energy policies

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

188

Collections