Konut finansmanı ve Türkiye'ye uygun bir model önerisi
Loading...
Date
2007
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Kadir Has Üniversitesi
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Bu çalışmada "Konut Finansmanı" ve Türkiye'ye uygun bir model önerisi ile ilgili araştırma yapılmıştır. Çalışmanın genel içeriğini özetlemek gerekirse;
Genel olarak konut finansmanının tanımı ve işleyişi,
Konut finansmanında kamunun rolü ve müdahale yolları,
İpoteğin tanımı ve gelişimi, ipotek düzenleyen taraflar,
İpotek düzenleme süreci,
İpoteğe yatırımın taşıdığı riskler,
İpotek sigortası ve ipotek kredi türleri,
İpoteğe dayalı konut finansman sistemi (mortgage)nin tanımı ve işleyişi,
Dünyada ve Türkiye'de mortgage sistemi,
Türkiye'de konut kredileri ve konut piyasasına genel bakış,
Türk konut finansman sisteminin olumlu ve olumsuz yönleri,
Konut kredilerinde ülke uygulamaları ve Türkiye karşılaştırması,
Konut kredilerinin finansman şekli,
Konut kredilerinde riskler ve risklerden korunma yolları,
Konut kredilerinin bazı ülkelerde ve Türkiye finans sistemi içinde incelenmesi,
Türkiye'ye uygun olabilecek konut finansman modeli ile ilgili öneri üzerinde çalışılmıştır.
Konut; çok sayıda toplumsal ve ekonomik faktörün etkileşimini gerektiren, ekonominin hemen hemen tüm alt sektörleriyle doğrudan ve dolaylı bağlantılara sahip olan, sosyal ve simgesel boyutlarının da eklenmesiyle, kavramsallaştırılması son derece güç bir üründür. "Konut Finansman Sistemi", konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması veya sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kullandırılması olarak tanımlanmaktadır.
"İpotek Düzenleme Süreci", konut satın almak için gerekli krediyi temin etmek amacıyla gerek uzman konut finans kurumları ve gerekse genel nitelikli finansman kurumlarına kredi tutarının talep sahibine verilmesi aşamasına kadar yapılan tüm hukuki ve teknik işlemleri ihtiva etmektedir.
Mortgage Sistemi, gelişmiş ülkelerin en önemli gayrimenkul finansman sistemi olarak yıllardır uygulanmaktadır. Türkiye'de ise yakın zamana kadar yüksek faiz oranları ve enflasyon yüzünden uygulama olanağı bulamamıştır.
Türkiye'de uygulanacak konut finansman sisteminden konut arzını artırması ile beraber, konut kalitesini ve niteliğini de geliştirmesi beklenmelidir. Bu beklentinin gerçekleştirilmesi için de; konut finansmanı açısından dört önemli faktörün; "DEVLET - FİNANSAL KURULUŞLAR - KONUT ÜRETİCİLER - HANE HALKI" dengeli bir ilişkinin kurulması gerekmektedir. Bu dörtlü taraf arasındaki ilişkide; Türkiye'de yıllardır koordineli ve sağlıklı bir çalışma yapılmamasından dolayı, konut sektöründe Türkiye kurumsallaşmaya gidememiş ve yapılan birçok uygulama da başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
Bu modelin ana prensibi; devletin mevcut sistemde olduğundan farklı bir yol üstlenerek konut yapımcısı olmak yerine, bu görevi belli bir anlaşmaya göre sisteme dahil edilen başka bir yüklenici firmaya devrettiği ve böylece devletin üstlendiği riski azalttığı bir konut finansmanı sistemini yaratmaya çalışmaktır.
Yapılan çalışmanın esas amacı; son zamanlarda Sermaye Piyasası Kurulu’nun üzerinde çalıştığı ve yakın zamanda da fiili olarak hayata geçirmeyi planladığı "MORTGAGE" sistemini desteklemekle beraber, bu sistemin daha da geliştirilmesi için konuya farklı yaklaşımlar getirmek ve önerilerde bulunmaktır.
Önerilen model yaklaşımının uygulanmasıyla, ilk yıllarda olmasa bile zaman içerisinde ülke açısından önem taşıyan düşük, alt ve orta gelir grupları için sorunun çözümünde büyük bir yarar sağlayabileceğini vurgulamak da yerinde olacaktır. Mortgage uygulandığı takdirde, daha iyi bir kentleşme yaratılacak, halkın yaşam standardı yükseltilecek, alım güçlerinin desteklenmesi ile konut gereksinimleri talebe dönüştürülecek ve arzı da harekete geçirerek konut sektörünün gelişmesine ve toplu konut üretimine katkıda bulunacaktır.
Bu husus da unutulmamalıdır ki; bugüne kadar yapılan uygulamaların sonuçları göstermiştir ki; her açıdan mükemmel olan bir konut finansman sistemi bulunmamaktadır. Önemli olan, ülke koşullarına uygun finansman gereksinimlerini uygulamaya koyabilmek ve piyasa şartları içinde sistemin gereklerini yerine getirmektir.