Uzun Kazmacı, Özge

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Ozge, Uzun Kazmaci
Uzun Kazmaci, Ozge
Ö. Uzun Kazmacı
Uzun Kazmacı,Ö.
UZUN KAZMACI, Özge
Uzun Kazmacı, O.
Ozge Uzun Kazmacı
UZUN KAZMACI, ÖZGE
Uzun Kazmaci,Ozge
Özge Uzun Kazmacı
U., Ozge
Uzun Kazmaci,O.
O. Uzun Kazmacı
Uzun Kazmacı, ÖZGE
Uzun Kazmacı, Ö.
ÖZGE UZUN KAZMACI
Uzun Kazmaci,Ö.
Özge UZUN KAZMACI
U., Özge
U.,Ozge
Uzun Kazmacı, Özge
Uzun Kazmacı, Ozge
Job Title
Dr. Öğr. Üyesi
Email Address
ozge.kazmaci@khas.edu.tr
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

8

Articles

3

Citation Count

1

Supervised Theses

5

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 8 of 8
  • Article
    Citation Count: 0
    Evlilik Dışında Velayetin Birlikte Kullanılması
    (2018) Uzun Kazmacı, Özge
    Türk Hukukunda son yıllarda, evlilik birliği dışında, özellikle boşanmadan sonra, birlikte velayet öğreti-de çokça tartışılmaktadır. Birçok ülke hukukunda bu konuda düzenlemeler yapılmış olması ve özellikle uluslararası anlaşmalarda çocuklar ile ilgili hak ve sorumluluklarda anne babanın eşitliğine ilişkin hü-kümler yer alması, bu tartışmanın kaynağını oluşturmaktadır. İç hukuk kuralı haline gelen uluslararası sözleşme hükümleri çerçevesinde, Türk Hukukunda boşanmadan sonra birlikte velayete hükmedilebi-leceği uygulamada da savunulmakta ve bu yönde kararlar da çıkmaktadır. Bununla birlikte bu konuda bir kanun değişikliği yapılarak birlikte velayetin esasları ve sonuçları ile birlikte düzenlenmesi ihtiyacı devam etmektedir.
  • Master Thesis
    Ayakta tedavilerde özel sağlık kuruluşunun eczacının ve ilaç üreticisinin sorumluluğu
    (Kadir Has Üniversitesi, 2014) Uzun Kazmacı, Özge; Uzun Kazmacı, Özge
    Sağlık hizmetlerinden yararlanan kişilerin en kolay ulaştığı ve en sık başvurduğu tedavi yöntemi ayakta tedavilerdir. Ayakta tedavilerde ise en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinde hekim hasta için uygun gördüğü ilaçları, ilaçların doz ve kullanım sıklıklarını eczacıya hitaben reçeteye yazar. Eczacı da kimi zaman ilaç üreticileri tarafından üretilmiş farmasötik preperatları, kimi zaman da kendi hazırladığı majistral ilaçları hastaya verir. Bazen de eczacı reçeteye tabi olmayan bir ilacı hastaya verebilir. Bu çalışmada, yukarıda bahsedilen sistem içerisinde yer alan hekim veya özel sağlık kuruluşunun, eczacının ve ilaç üreticisinin hukuki sorumluluğu; son bölümde ise sorumluluğun sonuçları incelenmiştir.
  • Master Thesis
    Yapi malikinin sorumlulugu
    (Kadir Has Üniversitesi, 2016) Uzun Kazmacı, Özge; Uzun Kazmacı, Özge
    Yapi malikinin sorumlulugu 6098 Sayili Turk Borclar Kanunu’nun 69. Maddesinde hukum altina alinmis bir kusursuz sorumluluktur. Ýlgili maddeye gore bina veya diger yapi eserinin yapim bozuklugu ya da bakim eksikligi sebebiyle meydana gelen zararlardan yapinin maliki sorumlu tutulur. Ýntifa ve oturma hakki sahipleri ise yapinin sadece bakim eksikliginden kaynaklanan zararlarindan dolayi malikle birlikte muteselsil olarak sorumlu tutulur. Yapi malikinin sorumlulugunun dogmasi icin bir takim sartlarin mevcut olmasi gerekir. oncelikle yapidan kaynakli bir zararin dogmus olmasi gerekir. Soz konusu zararin hukuka aykiri olmasi gerekir. Bunun yaninda zarar ile yapinin yapim bozuklugu ya da bakim eksikligi arasinda uygun illiyet baginin bulunmasi gerekmektedir. Yapi malikinin sorumlulugunun dogmasi icin kusurlu olmasi gerekmez. Bu da yapi malikinin sorumlulugunu haksiz fiil sorumlulugundan ayirmaktadir. Yapi malikinin sorumlulugunda malik kurtulus kaniti getirerek sorumluluktan kurtulamaz. Ancak illiyet baginin kesildigini ispat ederek sorumluluktan kurtulabilir. Ýlliyet bagini kesen sebepler ise mucbir sebep zarar gorenin agir kusuru ucuncu kisinin agir kusuru seklinde olmak uzere uce ayrilmaktadir. Yapi malikinin sorumlulugunda zamanasimi suresi 2 ve 10 yildir. Surelerin baslangic tarihi zararin ve sorumlu tutulacak kisinin ogrenilmesinden itibaren baslamaktadir. Son olarak yapidan kaynakli zarar tehlikesi mevcutsa malikten zarar tehlikesinin ortadan kaldirilmasi icin gerekli tedbirler alinmasi talep edilebilmektedir.
  • Master Thesis
    Paket tur sözleşmeleri
    (Kadir Has Üniversitesi, 2017) Uzun Kazmacı, Özge; Uzun Kazmacı, Özge
    Tezin konusu Tuketicinin Korunmasi Hakkinda Kanun’un 51. maddesinde ozel olarak duzenlenen paket tur sozlesmeleridir. Paket tur sozlesmelerinin var olabilmesi icin ulastirma ve konaklama hizmetlerinin birlikte sunulmasi veya bunlarin en az biri ile ve bu hizmetlerden bagimsiz olan baska bir turizm hizmetlerinin bir araya gelmesi gerekmektedir ayrica sozlesme suresinin en az yirmi dort saati gecmesi ya da gecelik konaklamayi icermesi gerekmektedir. Paket Tur Sozlesmeleri Yonetmeligi de goz onune alinarak paket tur sozlesmelerinde katilimcinin (tuketici) ve paket tur duzenleyenin haklari ve yukumluluklerinin neler oldugu sozlesmenin ifasinin oncesinde ya da ifasi sirasinda katilimcinin (tuketicinin) sahip olabilecegi haklarin neler oldugu ve nihayetinde paket tur sozlesmesinin sona erme halleri incelenmistir.
  • Article
    Citation Count: 0
    İNTERNET ORTAMINDA KURULAN MESAFELİ SÖZLEŞMELERDE TÜKETİCİNİN KORUNMASI
    (Marmara Üniversitesi Yayınları, 2016) Uzun Kazmacı, Özge
    Tüketiciler, sanal ortamda sunulan bilgiler ışığında, internet üzerinden çeşitli sözleşmeler yapmaktadırlar. Bu sözleşmelerin büyük çoğunluğu, mesafeli sözleşme niteliğindedir ve 6502 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelikler kapsamında tüketiciyi koruyucu düzenlemelere tabidir. Bu düzenlemelerin en önemlileri; tüketicinin bilgilendirilmesi ve cayma (geri alma) hakkıdır. Makalenin amacı; başta bu düzenlemeler olmak üzere, mesafeli sözleşmelere ilişkin hükümlerin, internet üzerinden kurulan sözleşmeler esas alınarak incelenmesidir.
  • Master Thesis
    Fikir ve sanat eserleri kanununda tazminat davaları
    (Kadir Has Üniversitesi, 2013) Uzun Kazmacı, Özge; Uzun Kazmacı, Özge
    Bu tez çalışmasında, tazminat hukukunun temeli olan haksız fiil sorumluluğunu düzenleyen Borçlar Kanunu anlamında haksız fiil, zarar ve tazminat kavramlarına değinilmiştir. Bir eseri meydana getiren kişi eser sahibi sıfatıyla hukukun kendisine tanıdığı bazı malî ve manevî nitelikte haklara sahip olmaktadır. Tez içerisinde manevi ve mali haklar ile bunların nitelik ve içerikleri manevi ve maddi tazminat davalarının konuları içinde irdelenmiştir.
  • Master Thesis
    Aldatıcı reklamlara karşı tüketicinin korunması
    (Kadir Has Üniversitesi, 2017) Uzun Kazmacı, Özge; Uzun Kazmacı, Özge
    Çağdaş yaşamda gelişen teknoloji ve mal veya hizmet çeşitliliğinin her geçen gün artmasının bir sonucu olarak reklamlar günlük hayatımızın her anına yerleşmiş durumdadır. Böylesine önemli bir yere sahip her kavramda olduğu gibi reklam kavramının da suistimalleri mevcuttur. Reklamların aldatıcı niteliklerde yapılması da bu suistimallerden birisidir. Bu sebeple çalışmamızda aldatıcı reklamlar kavramı, çeşitleri ve hukuki niteliği unsurlarıyla birlikte ele alınarak, örnek kararlarla birlikte Tüketici mevzuatı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Tüketicinin korunması ve reklamların geliştirilmesi yolunda ise aldatıcı reklamlarla mücadele yolları; öz denetim, Reklam Kurulu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un ayıp, Borçlar Kanunu'nun hile ve ayıp ve TTK'nın haksız rekabet hükümleri incelenmiştir. Netice itibariyle reklamların esasen güzel bir amaca hizmet ettikleri ve reklamların geliştirilmesi amacıyla en başta aldatıcı reklamlarla mücadele edilmesi, bu sayede hem tüketicinin hem de reklam olgusunun kendisinin korunması gerektiği tespit edilmiştir.
  • Article
    Citation Count: 1
    6361 SAYILI KANUN’UN 9/3 HÜKMÜNÜN UYGULANMA(MA)SINA İLİŞKİN YARGITAY KARARININ DEĞERLENDİRİLMESİ (Temel Borç İlişkisinden Doğan Kişisel Def’ilerin Faktoring Şirketine İleri Sürülüp Sürülemeyeceği Sorunu)
    (Seçkin Yayıncılık, 2017) Uzun Kazmacı, Özge; Hamamcıoğlu, Esra
    6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun 9/3 hükmü ile Kanun öncesi dönemde tartışmalı olan, kambiyo senetlerinde temel borç ilişkisinden doğan def’ilerin faktoring şirketine karşı ileri sürülüp sürülemeyeceği konusu, TTK hükümleri esas alınarak çözüme kavuşturulmak istenmiştir. Her ne kadar olması gereken hukuk açısından bu çözüm tarzı, faktoring işleminin özellikleri ve faktoring’in temeli olan toptan alacak devri dikkate alındığında tartışmaya açık olsa da, getirilen düzenlemenin lafzı ve gerekçede de ortaya konulan kanun koyucunun amacı dikkate alındığında, hükmün uygulanması sonucunda söz konusu def’ilerin kural olarak faktoring şirketine karşı ileri sürülemeyeceği sonucuna varılmaktadır. Hükmün uygulanmasında aksi yönde sonuca varan inceleme konusu karar bu açıdan eleştiriye açıktır.