Katoğlu, Tuğrul Bayazıt

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Katoğlu, T.
T. Katoğlu
T. B. Katoğlu
Tuğrul Bayazıt KATOĞLU
K.,Tugrul Bayazit
Katoğlu, TUĞRUL BAYAZIT
Katoğlu,T.B.
TUĞRUL BAYAZIT KATOĞLU
KATOĞLU, Tuğrul Bayazıt
Katoglu,Tugrul Bayazit
Tugrul Bayazit, Katoglu
Katoğlu, Tuğrul Bayazıt
K., Tugrul Bayazit
KATOĞLU, TUĞRUL BAYAZIT
Tuğrul Bayazıt Katoğlu
Katoglu,T.B.
Katoglu, Tugrul Bayazit
K., Tuğrul Bayazıt
Katoğlu, T. B.
Job Title
Prof. Dr.
Email Address
katoglu@khas.edu.tr
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

6

Articles

2

Citation Count

0

Supervised Theses

4

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Master Thesis
    Türk Ceza Kanunu'nda gebeliğin sonlandırılması
    (Kadir Has Üniversitesi, 2023) Avcı, Mihriban; Katoğlu, Tuğrul Bayazıt; Katoğlu, Tuğrul Bayazıt
    Gebeliğin sonlandırılması etik, tıp, din, politika, felsefe gibi pek cok alan bakımından tarih boyunca tartışılmış ve gunumuzde de hala tartışılmaktadır. Bu calışmanın ilk bolumunde gebeliğin sonlandırılmasına ve ceninin korunmasına ilişkin yaklaşımlara yer verilmekte ve bu konudaki duzenlemelerin gecmişten gunumuze her zaman ozgurlukler lehine olmadığı anlatılmaktadır. Ardından gebeliğin sonlandırılmasına ve ceninin korunmasına ilişkin farklı koruma kategorilerine yer verilerek cenine ongorulen farklı hukuki statulere ve hukuki koruma kategorilerine değinilmektedir. Calışmanın ikinci bolumunde ise Turk Ceza Kanunu’nda gebeliğin sonlandırılmasına ilişkin 99. ve 100. maddelerde yer alan cocuk duşurtme ve cocuk duşurme suclarının unsurları oğretide yer alan tartışmalarla ve Yargıtay kararları ile incelenmektedir. Cocuk duşurtme sucu başlığı altında ise suc sonucu oluşan gebelikler ve gebeliğin sonlandırılmasında eşin rızasının alınması konularında uygulamada yaşanan belirsizlikler ve oğretide yer alan tartışmalar sebebiyle cozum onerileri getirilmeye calışılmaktadır.
  • Article
    Citation Count: 0
    Kadir Has Üniversitesi | Hukuk Fakültesi Dergisi | Haziran 2022 | Cilt: 10 - Sayı: 1Ceza Hukukunda Biçim ve İçerik
    (2022) Katoğlu, Tuğrul Bayazıt
    Suç ve cezaların kanuniliği ilkesi uyarınca, hukuk düzeninin bir kimseyi davranışından ötürü kınayabil- mesi için, muhataba yönelik emir ya da yasak içeren ceza normunun fiil tarihinde (tempus commissi delicti) mevcut olması zorunludur. Kanunilik ilkesi ve bu ilkenin kurucu unsurlarından geçmişe uygulama yasağı ancak 18. Yüzyıl sonu ve 19. Yüzyıl başlarında normatif düzenlemelerin konusu olabilmiştir. Suç ve cezalarda kanunilik ilkesinin, mutlak monarşiler döneminin baskıcı ceza hukukunun ardından önemli bir biçimsel güvence sağladığı açıktır. Bu ilke uyarınca, kanunda açık ve anlaşılır bir suç tanımı yapılma- sı, bir fiilin cezalandırılabilmesi için kanuni tanıma ya da kanuni tipe uygun olması şartı bir biçimsel bir güvence olarak kişileri yürütme ile yargının keyfiliğinden korur. Bununla birlikte, suç sadece biçimsel bir kavram değildir. Yüzeysel bir hukuksal formalizm, suçu içerikten koparacaktır. Her suçun hukuki konusu vardır. Suç ile ihlal edilen varlık ya da menfaate suçun hukuki konusu denir. Bir suçun işlenmesiyle mut- laka bir varlık ya da menfaat ihlal olunur. İhlal, suçun içeriği, özüdür. Suçun varlığından bahsedilebilmesi için cezaen korunan varlık ya da menfaatin yani hukuki konunun ihlal edilmiş olması şarttır. Suçun varlığı için davranışın, cezai koruma altındaki varlık ya da menfaatte zarar vermeye ya da bunları tehlikeye sokmaya elverişli olması gerekir.
  • Master Thesis
    5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında çocukların cinsel istismarı suçu
    (Kadir Has Üniversitesi, 2023) CANER, SİMGE; Katoğlu, Tuğrul Bayazıt; Katoğlu, Tuğrul Bayazıt
    Çocuklar, fiziksel ve ruhsal zayıflıkları hasebiyle kolay bir şekilde istismara maruz kalabilmektedir. Bu istismar türleri fiziksel istismar, duygusal istismar, ihmal suretiyle istismar ve cinsel istismar olarak karşımıza çıkabilir. Bu nedenle, çocuk üzerinde gerçekleştirilen ve istismar sayılan davranışların ceza normlarında düzenlenerek yaptırıma bağlanması ile çocukların etkin bir biçimde korunması önem arz eder. Çalışmamızda, diğer istismar türlerinden bahsedilmekle birlikte esas olarak çocuğun cinsel istismarı ve bu istismar türünü yaptırıma bağlayan cinsel istismar suçu (TCK m.103) incelenmiştir. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası düzeyde çocuk kavramı ve bu kavramdan ne anlaşılması gerektiği aktarılmış; akabinde cinsel istismar suçunun Türk Hukukundaki gelişim süreci incelenmiştir. 5237 sayılı TCK’nın cinsel istismar suçunu hükme bağlayan 103.maddesinde bulunan Kanun boşlukları ile maddede düzenlenen sair hususlara ilişkin doktrin tartışmaları aktarılarak suç ile ilgili tartışmalı hususlara katkı yapılması amaçlanmıştır. Nihayet, Kanunda düzenlenen diğer cinsel özgürlüğe karşı suçlarla bu suçun farkı ortaya konulmuştur.