Investigating How Unhealthy Snacking Habits Affect Self-Licensing With an Online Daily Diary Study

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020

Authors

Sezer, Berke
Öner, Sezin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Kadir Has Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmanın ana amacı kendine izin vermenin iki türü olan işlevsel ve işlevsiz kendine izin vermenin sağlıksı atıştırma alışkanlığına olan değişiminin incelenmesidir. Daha önceki çalışmalarda artan atıştırmalık tüketimiyle ilişkili bulunan kendine izin verme, tatmin edici davranışlardan önce gerekçeler oluşturmaya vermek olarak tanımlanmıştır. Önceki bir çalışma işlevsel kendine izin vermenin sağlıksız atıştırmalık tüketimini düşürdüğünü bulurken, işlevsiz kendine izin vermenin yükselttiğini bulmuştur. Bu çalışmada, yeni kavramsallaştırılmış bu iki yapının bulgularını tekrarlamayı ve bu bulguların ilişkisini güçlendirebilecek ya da azaltabilecek olası düzenleyici değişkenleri incelemeyi amaçladık. Katılımcılardan (N = 131) bir hafta boyunca her gece gün içerisinde tükettikleri atıştırmalıkları yollamaları istendi. Tahmin edildiği üzere, sonuçlar işlevsiz kendine izin vermenin sağlıksız atıştırmalık tüketimini arttırdığını gösterdi. Bununla birlikte, işlevli kendine izin verme ve sağlıksız atıştırmalık tüketimi arasındaki negatif ilişkiye dair bir sonuç bulamadık. Daha fazlası, hipotez ettiğimiz düzenleyici değişken ilişkileri için de destek verici sonuçlar bulmakta başarısız olduk. Yine de, keşfedici veri analizlerimiz iki ana noktada özetleyebileceğimiz ilginç sonuçlar gösterdi: (a) sağlıksız atıştırmalık tüketme alışkanlığı ve dürtüselliği yüksek olan katılımcılar göndermiş oldukları atıştırmalıklar bireysel olarak incelendiğinde daha yüksek kalorili atıştırmalık tükettiler, (b) sağlıksız atıştırmalık alışkanlığı daha az sağlıklı atıştırmalık tüketimiyle bağlantılı bulundu. Son olarak, sonuçlarımızın kendine izin verme alanyazınına olan katkıları ve ilerde gerçekleştirilebilecek olası çalışmalar tartışıldı. The main purpose of this study is to investigate how two types of self-licensing (functional and dysfunctional self-licensing) are affected by unhealthy snacking habits in the context of snack consumption. Self-licensing, which is found to be associated with higher snack consumption, is the act of using justifications prior to gratifications. Previous research has found that while functional self-licensing decreases unhealthy snack consumption, dysfunctional self-licensing increases the amount of calories taken from unhealthy snacks. In this study, we aimed to replicate the findings of these two newly established constructs and investigate possible moderator variables that may increase or decrease the strength of these associations. Participants (N = 131) were asked to send their snack consumption every night for a week. As predicted, the results suggested that dysfunctional self-licensing predicted higher consumption of unhealthy snacks. However, we found no evidence for the negative relationship between functional self-licensing and unhealthy snack consumption. Moreover, we also failed to find supportive results for our hypothesized moderator relationships. Yet, our exploratory analyses showed interesting results that can be summarized as (a) higher unhealthy snacking habits and impulsivity predict higher caloric intake from individual snacks reported, (b) unhealthy snacking habits are associated with less healthy snack consumption. Finally, contribution of our results to the self-licensing literature and possible future studies that can be conducted are discussed.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

Collections