Contending Agendas For The Black Sea Region: A Turkish Alternative

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Genelkurmay ATASE SAREM Başkanlığı

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Soğuk Savaşın sona ermesi yüzlerce yıl çok sayıda çatışmaya tanıklık etmiş olan Karadeniz havzasında çok taraflı iş birliğine dayalı yeni bir siyasi çerçevenin gelişmesini mümkün kıldı. Avrasya’nın ortasındaki stratejik konumu nedeniyle geniş alanları kontrol edebilen Karadeniz coğrafyası Soğuk Savaş sonrasının değişen jeopolitiğinde önemli bir yer işgal etmeye devam etmektedir. Bölgenin kendine özgü jeopolitiği ve stratejik değeri bölge ülkeleri açısından uluslararası ilişkilerinde çeşitli avantajlar sağlamaktaysa da sıklıkla bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrar için önemli riskleri de içinde barındırmaktadır. Bu çalışma büyük güçlerin (ABD, RF ve AB) son yıllarda bölgeye yönelik artan ilgileri ve özellikle güvenlik arayışlarının bölgeselleşmesinin her zaman olumlu sonuçlar doğurmayabileceği ve çatışmalara yol açabileceğini ileri sürerek; bir alternatif sunması açısından, Karadeniz vizyonunu bu güçlerden farklı olarak, küresel endişelerden ziyade bölgesel arayışlara dayandıran Türkiye’nin politikalarını değerlendirecektir.
The wider Black Sea area has been a site of confrontation for centuries, though changes since the end of the Cold War allowed emergence of a cooperative environment. Due to its strategic location in the middle of Eurasia, controlling the region represents a unique geopolitical interest. This uniqueness at times turns into threats for regional and international peace and stability. This paper argues that the increased big power (i.e., US, EU and RF) attention might not always bring prosperity, but conflict; and offers an alternative vision by Turkey, based on more of a regional outlook than global calculations.

Description

Keywords

Black Sea Region, Great Power Rivalry, Security, Turkey, Turkish Foreign Policy, Karadeniz Bölgesi, Büyük Güçler Rekabeti, Güvenlik, Türkiye, Türk Dış Politikası

Turkish CoHE Thesis Center URL

Citation

0

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Volume

8

Issue

14

Start Page

11

End Page

38