Tarımsal Atıklardan Biyogaz Üretimi İçin Anaerobik Fermentör Tasarımında Etkili Etmenler
dc.contributor.author | Türker, Gökhan | |
dc.date.accessioned | 2023-10-19T14:55:53Z | |
dc.date.available | 2023-10-19T14:55:53Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.department-temp | Kadir Has Üniversitesi, Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi, Biyoenformatik ve Genetik Bölümü, İstanbul, Türkiye | en_US |
dc.description.abstract | Biyogaz üretmek amacıyla, kullanılacak materyalin belirlenmesi süreçlerini iyileştirmek ve hızlandırmak için, bu materyallerin çeşitli ortak özelliklerine uygun fermentör tasarımları gereklidir. Anaerobik fermentasyon işleminde tarımsal biyokütle kullanımındaki en büyük sorun, üretim sistemlerinin farklı olması nedeniyle, materyal boyutları ve bileşimlerinin değişken olmasıdır. Fermentör tasarımı, metan verimini ve anaerobik fermentasyon sürecini etkileyen önemli bir etmendir. Fermentör tasarımında etkili etmenler esas olarak, kullanılacak hammaddenin özellikleri ve işletme değişkenleri olmak üzere iki temel grupta incelenebilir. Ticari ölçekli anaerobik fermentörler, izleme ve kontrol sistemlerinin yetersiz olması nedeniyle, genellikle uygun yükleme oranlarının (OYO) altında çalıştırılmaktadır. Bu durum, metanojenleri etkileyen yüksek oranda uçucu yağ asitleri (UYA) gibi, inhibitör bileşikler oluşturarak, fermentasyon sürecinde kararsızlığa neden olabilir. Fermentörlerin arızalanma oranı, düzensiz akışlı ve sürekli karıştırılan tip fermentörlerde yüksek düzeylere ulaşmıştır. Fermentörler için uygun çalışma koşullarının sürdürülebilmesi için, otomatik ölçme ve kontrol sistemlerinin kullanılması önemlidir. Bu çalışmada, anaerobik fermentör tasarımında etkili; biyolojik, teknik, ekonomik ve çevresel ölçütler değerlendirilmiştir. | en_US |
dc.identifier.citation | 0 | |
dc.identifier.doi | 10.31590/ejosat.784599 | |
dc.identifier.endpage | 190 | en_US |
dc.identifier.issn | 2148-2683 | |
dc.identifier.issue | 21 | en_US |
dc.identifier.startpage | 181 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1175143 | en_US]. |
dc.identifier.trdizinid | 1175143 | en_US] |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.31590/ejosat.784599 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1175143 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12469/4608 | |
dc.identifier.volume | 0 | en_US |
dc.institutionauthor | Türker, Gökhan | |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Tarımsal Atıklardan Biyogaz Üretimi İçin Anaerobik Fermentör Tasarımında Etkili Etmenler | en_US |
dc.type | Review Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |
Files
Original bundle
1 - 1 of 1
Loading...
- Name:
- 4608.pdf
- Size:
- 1.14 MB
- Format:
- Adobe Portable Document Format
- Description:
- Tam Metin / Full Text