Tez Koleksiyonu

Permanent URI for this collectionhttps://gcris.khas.edu.tr/handle/20.500.12469/1805

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 1426
  • Doctoral Thesis
    Structural, optical and antibacterial properties of WS2 doped ZnO nanoparticles
    (2023) Beytür, Sercan; Uysal, Bengü Özuğur; Eşsiz, Şebnem
    Yapısal ve optik özelliklerinin yanı sıra antibakteriyel özellikleri ile tanınan ZnO nanoparçacıkları, çeşitli alanlarda yaygın olarak uygulanmaktadır. Metaller veya metal oksitler gibi farklı malzemelerin ZnO'ya katkılanmasının özelliklerini iyileştirdiği bilinmektedir. Burada %5, %15 ve %25 oranlarında WS2 katkılı ZnO'dan oluşan nanofilmler sentezlenmekte ve özellikleri araştırılmaktadır. Moleküler yerleştirme analizleri ile desteklenen, farklı oranlarda WS2 ilave edildikten sonra bakterisidal özelliklerin arttırılması vurgulanmaktadır ve ilgili proteinlerin hedeflenmesi yoluyla bakteriyel hayatta kalmada çok önemli bir rol oynayan kalıntıların inhibe edici etkileşimi tarafından desteklenmektedir.
  • Master Thesis
    Avrupa Birliği'nde insani güvenliğin cinsiyet boyutu: Dış eylem politikaları
    (2023) İnleyen, Rabia; Açıkmeşe, Sinem Akgül
    Yeni güvenlik yaklaşımları, günümüz dünyasında bireysel düzeydeki güvensizlikleri açıklamak için insanı merkeze almayı daha önemli bir hale getirmiştir. Güvenlik çalışmalarındaki toplumsal cinsiyet odağı, cinsiyeti insani güvenlikte ve yeni güvenlik anlayışlarının ve politikalarının açıklanmasında önemli bir etken yapmıştır. Bununla birlikte, cinsiyet temelli geliştirilen eleştiri insani güvenliği ayrım yapmadan tüm 'insanları' tek bir çatı altında ele aldığı için sık sık eleştiriyor ve uluslararası aktörlerin çoğu güvenlik politikasının, bireylerin kendilerini güvende hissetmelerini zorlaştıran cinsiyete dayalı tehditleri tanımadığını iddia ediyor. Ayrıca kurumsal politika inşasındaki erkek hegemonyasının da durumu yoğunlaştırdığını söylemektedir. İnsan güvenliğine yönelik bu eleştiri, kurumların, amaçları doğrultusunda daha iyi sonuçlar elde etmek için insanların hayatlarındaki cinsiyete dayalı güvensizlikleri kabul etmesi gerektiğini gösteriyor. Avrupa Birliği, her düzeydeki iç ve dış güvensizlikleri ortadan kaldıracak politikalar oluşturmaya çalışmaktadır. Dış operasyonlarına ilişkin olarak, AB farklı arka planlara sahip bölgelerde cinsiyete dayalı güvensizlikleri ortadan kaldırmak için Toplumsal Cinsiyet Eylem Planını odağına almıştır. Bu tez, Avrupa Birliği'nin cinsiyete dayalı insan güvensizliklerini kabul edip etmediğini görmek için AB'nin 4 farklı ülkede -Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali, Mozambik ve Somali- toplumsal cinsiyet politikasını incelemektedir. Bu bölgelerdeki Toplumsal Cinsiyet Eylem Planının uygulanmasına ilişkin dokümanlar, AB'nin güvenlik politikası oluşturma sürecinde cinsiyete ne ölçüde dahil olduğunu görmek için bir zemin oluşturmak için bir analiz sunar. Belgelerin analizi, Avrupa Birliği'nin çatışmalı bölgelerdeki cinsiyete dayalı insani güvensizlikleri ve her bir misyonun her bölgenin hedeflerini karşılaması için farklı ihtiyaçları kabul ettiğini göstermektedir.
  • Master Thesis
    Dı̇yabet hemşı̇relerı̇nı̇n hastalarının cı̇nsellı̇kle ı̇lgı̇lı̇ sorunlarını yönetmede öz-yeterlı̇lı̇k algıları
    (2023) Çarkoğlu, Aslı; Çarkoğlu, Aslı
    Bu tez, Türkiye'deki diyabet hemşirelerinin hastalarla cinsel sağlığı nasıl konuştuklarını incelemektedir. Araştırmanın temel amaçları, hemşirelerin hemşirelik mesleği öz yeterlilikleri ile genel öz yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve hemşirelerin hemşirelik mesleği öz yeterliliklerinin cinsiyet rolü tutumları ile bütüncül sağlık yaklaşımları arasındaki ilişkiyi nasıl etkilediğini değerlendirmektir. Araştırmada nitel ve nicel yöntemler kullanılmıştır. Nitel görüşmeler 14 diyabet hemşiresi ile yarı yapılandırılmış bireysel telefon görüşmeleri şeklinde gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler için Qualtrics panel anketleri kullanılmıştır. Demografik Bilgi Ölçeği, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği, Genel Öz Yeterlilik Ölçeği, Bütünleştirici Tıp Tutum Anketi'nin İlişkiler faktörü ve Hemşirelik Mesleği Öz Yeterlilik Ölçeği 55 diyabet hemşiresine uygulanmıştır. Nitel görüşmeler, cinsel sağlık konuşmalarını genellikle hastaların başlattığını göstermiştir. Hemşireler bu konuyu ele almanın önemini kabul etmekle birlikte, diyabet bakımında bu konuya sürekli olarak öncelik verilmediğini belirtmişlerdir. Nitel bulgular, eğitim ihtiyacını ortaya çıkarmış ve hemşirelerin yaklaşımlarındaki karmaşıklık ve çelişkileri vurgulayarak hasta-hemşire iletişiminde güven oluşturmanın çok önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Niceliksel olarak, çalışma hemşirelerin öz yeterlilikleri, cinsiyet rolü tutumları ve bütüncül sağlık yaklaşımları arasındaki ilişkileri incelemiş ve bu faktörlerle ilgili hipotezleri test etmiştir. Temel bulgular, genel ve hemşirelik mesleği öz yeterliliği arasında anlamlı bir pozitif korelasyon olduğunu göstermektedir. Ayrıca, genel öz yeterlilik, toplumsal cinsiyet tutumu ve bütüncül sağlık yaklaşımı ile pozitif yönde ilişkilidir. Hiyerarşik regresyon analizi, genel öz yeterliliğin hemşirelik öz yeterliliği üzerinde sınırlı bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular, diyabet bakımında hemşire-hasta cinsel sağlık iletişiminin karmaşık dinamiklerini ve bu tartışmaları ve bakım kalitesini iyileştirmek için özel eğitim programları ve eğitim ihtiyacını vurgulamaktadır. Bu yüksek lisans tezi, diyabet hemşirelerinin cinselliğe bakışını incelemekte ve hasta merkezli bakımda bütüncül sağlığı vurgulamaktadır. Anahtar Sözcükler: Öz Yeterlilik, Hemşirelik Öz Yeterliliği, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutumu, Bütüncül Sağlık Yaklaşımı, Diyabet, Cinsel İletişim
  • Master Thesis
    Ölçeklenebilir manifold öğrenme kütüphanesi geliştirilmesi: Scaman
    (2024) Yetkin, Emrullah Fatih; Yetkin, Emrullah Fatih
    This thesis presents an exploration of manifold learning and dimensionality reduction techniques, which are crucial in the fields of data science and machine learning. The center of this study is the development and evaluation of 'Scaman (Scalable Manifold Library), a Python-based computational tool designed to implement these techniques. This thesis investigates the key manifold learning algorithms. Including PCA,MDS, LE, and LLE and emphasizing the importance of eigenvalue solvers in these algorithms. The contribution of this thesis is the integration of advanced eigensolvers like NumPy, SLEPc and FEAST into key manifold algorithms within scaman package. The empirical analysis was conducted using various synthetic and real-world datasets. Those analyses focused on the efficiency, accuracy, and practical utility of scaman in different scenarios. Results demonstrate the tool's effectiveness, especially in handling large datasets. The advantages of FLANN and SLEPc prove scaman's efficiency in the creation of adjacency matrices and eigenvalue computation. The outcome of this thesis provides a computational tool for researchers and practitioners. Future directions include expanding the tool's capabilities by adding more algorithms, improving scalability, and applying various domain specific data-driven scenarios.
  • Master Thesis
    Yakınlık politikası: Türkiye'de flört uygulamalarının kullanımı yoluyla güç ilişkilerini ve cinsiyet rollerini anlamak
    (2023) Takımlı, Ayşe Ceren; O'neıl, Mary Lou
    Bu araştırmanın amacı flört uygulamaları üzerinden heteroseksüel ilişkilerdeki güç dinamiklerini anlamak, flört uygulamalarının güç ilişkilerine etkilerini ve flört senaryosunda yarattığı değişiklikleri görmektir. Bu doğrultuda kapsamlı bir literatür taraması ile birlikte Türkiye'de yaşayan flört uygulaması kullanıcılarının deneyimlerini ölçmeye yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Geleneksel flört senaryosu ve online flört senaryosu karşılaştırıldığında yepyeni bir şeyle karşılaşılmamıştır. Aksine gelenekseli taşıyan ama yeninin yerini de yapmaya başlayan bir senaryo görülmüştür. Geleneksel senaryoyu ve güç ilişkilerini yavaş yavaş aşındırmaya çalışan, bu esnada bazen çarpıp geri dönen bir senaryo olduğu için 'mixed script'(karma senaryo) olarak adlandırılmıştır. Feminist bir ihtimal olarak Bumble sonuç bölümünde tartışılmıştır ve bir flört uygulamasının feminist olarak kabul edilebilmesi için daha fazlasına ihtiyacı olduğunun açıklaması yapılmıştır. Böylece aslında daha büyük bir soruya ulaşılmış, teknolojinin feminist olup olamayacağı sorulmuştur. Teknofeminismden yola çıkarak teknolojinin tek başına feminist olarak tanımlanmasının ve feminist bir dünyayı yaratmasının mümkün olmadığı, feminist bir dünyanın ancak topyekün sistemsel bir dönüşümle kurulabileceği ve teknolojinin de bunun bir parçası olabileceği açıklanmıştır.
  • Master Thesis
    Kobi'lerin dijital dönüşümü: Whatsapp bu dönüşümü kolaylaştıracak mı? bir mikro kobi örneği
    (2023) Okucu, Fırat; Yanardağoğlu, Eylem
    Bu çalışma, Türkiye'de ev geliştirme ürünleri sektöründe çalışanı 10'dan az olan Mikro KOBİ'lerin dijital dönüşümünü incelemektedir. İş amaçları için WhatsApp'ı benimsemelerine odaklanan araştırma, iş akışı üzerindeki etkiyi, dijitalleşmeye bakış açılarını ve dış faktörlerin etkisini araştırıyor. 12 Mikro KOBİ ile yapılan görüşmeler aracılığıyla, bu çalışma yenilik benimseme teorilerinin uygulanabilirliğini incelemektedir. Bulgular, bu sektördeki dijital dönüşümün anlaşılmasına katkıda bulunarak benzer işletmelere, politika yapıcılara ve araştırmacılara fayda sağlıyor. Anahtar Kelimeler:
  • Master Thesis
    Süregelen bir anlatı olarak göç: Sovyet sonrası dönemde Gürcistan'dan Türkiye'ye göç eden kadınların değişen kent deneyimleri
    (2024) Tuncer, Ezgi; Tuncer, Ezgi
    Bu çalışma, Türkiye'de yaşayan Gürcü göçmen kadınların göç deneyimi sonrası gündelik yaşam pratiklerinde ve kentsel deneyimlerindeki değişimi tespit etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, mutlak bir arayış olarak göçün kadınların güçlenmesi ve özerkliği üzerindeki etkisini açığa çıkarmayı hedefler. Kent odaklı nitel bir araştırma olarak kurgulanan bu tez, etnografiden esinlenerek feminist bir perspektif ışığında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte ülkesinden göç eden kadınların hikayesine odaklanmaktadır. Bu özgün deneyimleri açığa çıkarabilmek adına Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşayan 12 göçmen kadınla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yaşları 22 ile 61 arasında değişen odak grubu, farklı eğitim düzeyindeki kadınlardan oluşmaktadır. Bu görüşmeler sayesinde, göç deneyiminin kırılma noktaları, kadınların yeniden kurdukları gündelik yaşamda karşılaştıkları zorluklar ve bunun için kullandıkları başa çıkma mekanizmaları, kentsel yaşama adaptasyon süreçleri ve ev kurma tecrübeleri gibi konular mercek altına alınmıştır. Aynı zamanda, bu araştırmayı akademik ve kişisel açıdan derinleştirmek için 2022 yılı temmuz ve aralık aylarında Gürcistan'da saha ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Katılımcı gözlem yöntemi esas alınarak kadınların göç öncesi olası gündelik yaşam dinamikleri yakından incelenmiştir. Çalışma sorularını cevaplandırmak elde edilen tüm nitel veriler analiz edilerek beş alt başlık oluşturulmuştur. Sonuç olarak bu tez, göçün kadınların günlük rutinlerini nasıl şekillendirdiğini araştırarak insanlar, mekanlar ve kişisel anlatılar arasındaki etkileşimin anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır. Yapılan görüşmeler, yaş, meslek ve göç nedenleri gibi faktörlerin etkisi altında, deneyimler arasındaki nüansları göstererek, bu ilişkilerin bireysel doğasını vurgulamakta ve daha fazla etnografik keşif için bulgular önermektedir. Anahtar Sözcükler: Göç, Gürcistan, Kent, Göçün Feminizasyonu, Göçmen, Kadın, Gündelik Hayat, Mekân, Ev, Sınır
  • Doctoral Thesis
    Sınai Mülkiyet Kanununda ihtiyati tedbirler
    (2023) Yardım, Mehmet Ertan; Yardım, Mehmet Ertan
    İhtiyati tedbirler sınai mülkiyet alanında yoğun olarak talep edilmekte ve uygulanmaktadır ve kanun koyucu, ihtiyati tedbirler bakımından Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 159. maddesinde özel bir düzenlemeye yer vermiştir. Buna göre, SMK ile korunan hakların sahipleri, söz konusu haklarının ihlal edildiğini veya ciddi ve yakın ihlal tehlikesi ile karşı karşıya olunduğunu yaklaşık olarak ispat etmeleri halinde gerek dava kapsamında gerekse dava açılmadan önce ihtiyati tedbir talebinde bulunabilirler. Maddede, tecavüz teşkil eden ürünlere ve bunların üretiminde münhasıran kullanılan vasıtalara el koyulması ve bunların saklanması, tecavüz teşkil eden fiillerin durdurulması ve önlenmesi ve herhangi bir zararın tazmini açısından teminat verilmesi tedbirleri sınırlı sayıda olmayacak şekilde gösterilmiştir. Mahkeme, hükmün etkinliğini temin etmek üzere her türlü tedbire karar verebilir. Davanın esasını çözecek nitelikte ihtiyati tedbir kararı verilemeyeceği yönündeki usul hukuku kuralı sınai mülkiyet alanındaki tedbirler bakımından yumuşatılmıştır. Ayrıca, her ne kadar SMK m.159 tecavüze dayalı davalar için kaleme alınmışsa da sınai mülkiyete dayalı diğer davalarda da muhtelif yönlerde ihtiyati tedbir kararı verilebilmektedir. Konu, taraflar arasındaki menfaat dengesinin gözetilmesi ve bu bağlamda tedbir kararının ölçülülük ilkesi çerçevesinde ele alınması gereği, ispat araçlarının çeşitliliği, SMK m.159'da HMK'ya yapılan atıf gibi hususlarda da arz ettiği özellikler bakımından derinlemesine incelenmesi gereği duyulan bir konudur. Bu çalışmada, SMK m.159 hükmü; mülga KHK'lardaki durum gösterilerek, HMK'nın uygulama alanı bulan hükümlerine değinilerek incelenmiş; yargı kararlarına ve doktrin görüşlerine de yer verilmiştir. 2
  • Master Thesis
    words can cut through the core: Linguistic dynamics of the political elite discursive space in Turkey 'Sözola kese savaşı, söz ola kestire başı': Türkiye'de siyasi elite ait söylemsel zeminin dilsel dinamikleri
    (2023) Şahbaz, Rumeysa Sena; Yıldırım, Kerem
    Bu çalışma, vatandaşların siyasi anlatılara katılım tarzlarını ve bu anlatıları kendi siyasi bilgi, deneyim ve gözlemlerine karşı nasıl tarttıklarını incelemektedir. Ayrıca vatandaşların siyasi angajmanlarının, parti bağlantılarının ve partizan eğilimlerinin, siyasi anlatılara ve resmi veya gayri resmi olarak elde edilen bilgilere yaklaşımlarını nasıl etkilediğine bakmaktadır. Son olarak, bir topluluktaki veya ülkedeki sosyal ve politik mantığı yöneten bilgi ve açıklama hiyerarşisini inceler. Anlatının benimsenme yönünü, konu önceliklendirmesini değerlendirmek ve siyasi söylem ve farklı alanlardaki kanaat önderlerinin etkisini ölçmek için, çalışma, 2016 -2022 yılları arasında üst ve yerel düzey liderlik ve resmi iştirakleri tarafından yayınlanan 700.000 'den fazla tweet ve retweet'i kullanarak Türkiye'de mevcut görev ve muhalefet ittifaklarına mensup partiler ve siyasi ve sivil kümeler arasındaki görüş geçişkenliğini belirlemeye çalışmaktadır. Yapılan analiz sonucunda, anlatı dili, tonu ve baskınlığı açısından ülkede hiyerarşik bir akışkanlık olduğu ve muhalefet dahil diğer aktörler tarafından üretilen alternatif yahut karşıt anlatıların büyük ölçüde iktidar dili ve konusal odakları tarafından biçimlendirildiği gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: elit, seçim, korpora, erişilebilirlik, parti, partizanlık
  • Master Thesis
    Enerji kullanımında Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın karbonsuzlaşma hedeflerinin incelenmesi
    (2023) Ediger, Şevket Volkan; Ediger, Şevket Volkan; Kirkil, Gökhan
    İklim değişikliğinin nedeni insanların fosil yakıtları kullanarak atmosferdeki sera gazlarını arttırması ve Dünya'nın enerji dengesini bozmasıdır. Çözüm ise zor ve dikkatli bir karbonsuzlaşma sürecini gerektirmektedir. Sera gazı salımının azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttırılması ve enerji verimliliğinin arttırılması en çok kabul gören karbonsuzlaşma hedefleridir. AB, 2019 yılında Avrupa Yeşil Mutabakatı adında iddialı ve kapsamlı bir karbonsuzlaşma politikası açıklayarak 2050 yılında ilk karbonsuzlaşmış kıta olacaklarını duyurdu. Fosil yakıt kaynaklarından yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru enerji geçişini sağlamaya yönelik birçok strateji, hedef, ekonomik mekanizmalar oluşturuldu. AB'nin 2050 yılında tamamen karbonsuzlaşmış bir kıta olabilmesi için yaklaşık son üç yüzyıldır yüksek oranlarda fosil bağımlısı olmuş enerji sektörlerinde enerji geçişini sağlaması en zor olan kısımdır. Bu enerji geçişi ve karbondan arındırma süreci için en zorlayıcı sorulardan biri: 'Enerji kullanımında Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın karbonsuzlaşma hedeflerine ulaşılması mümkün mü?'. Bu soruyu cevaplamak için, AB'nin kurucu antlaşmaları, direktifleri, enerji stratejileri ve 2020 hedefleri doğrultusunda 2030 ve 2050 hedefleri analiz edildi. Literatürde yapılan araştırmalar AB'nin ve AB ülkelerinin hedeflerini, politikalarını birçok farklı metotla incelemiş olmalarına rağmen en çok enerji tüketime sahip olan Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya bir arada incelenmemiştir. Bu amaçla, bu tez en çok enerji tüketimine sahip dört AB ülkesinin stratejilerini ve hedeflerini ile bu hedeflere ulaşma başarılarını analiz edip karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirmiştir. Çalışmanın sonunda enerji dönüşümünde ve karbonsuzlaşmada AB'nin ve seçilen dört ülkenin 2030 hedeflerinden yenilenebilir enerji ve sera gazı azaltım hedeflerine ulaşabileceğinden ama enerji verimliliği hedeflerine ulaşamayacağın ve benzer bir sonucun 2050 hedefleri için de gerçekleşeceği ileri sürülmektedir.
  • Master Thesis
    Sosyal medyada hiyerarşi ve fandom: Shingeki no Kyojin fan grubu üzerine bir çalışma
    (2023) Büyükyılmaz, Ahmet Berk; Yanardağoğlu, Eylem
    Reddit, kullanıcıların ilgi alanlarına göre topluluklara girdiği çevrimiçi bir sosyal medya platformudur. Bu topluluklara, kullanıcıların diğer kullanıcıların gönderilerini sıralayabildiği subreddit'ler denir. Bu subreddit'lerde kullanıcılar ortak ilgi alanlarına giren konuları da tartışabilirler. Platformun tartışmalara olanak sağlayan altyapısı sayesinde birçok hayran grubu söylemleri için platformu kullanmaya başladı. Bu hayran gruplarından biri olan Shingeki no Kyojin adlı manga serisinin fan grubu, r/shingekinokyojin ve r/titanfolk adlı iki subreddit'e sahiptir. Manganın 2021'de tamamlanmasından bu yana, bu iki subreddit, birbirlerinin sosyal ve kültürel sermayesini baltalayarak hangi grubun 'üstün hayran kitlesi' olduğu konusunda sürekli bir tartışma içindeydi. Bu çalışma, iki farklı subreddit arasındaki fandom ve katılım bağlamındaki tartışmalardaki tematik örüntüleri hiyerarşik yapının inşasıyla bağlantılı olarak incelemektedir. Gönderilerden ve yorumlardan anlam çıkarmak için bu çalışmada tematik bir analiz kullanılmıştır. Bu iki grup arasındaki hiyerarşik yapının temellerini anlamak için her bir subreddit'ten diğer subreddit hakkında en yüksek puan alan 3 gönderi seçilmiş ve bu gönderilerin yorumları incelenmiştir. Analiz, Reddit'in kullanıcı odaklı işleyiş sisteminin ve ilgilenilen nesnenin bilgisi üzerine oluşturulan kültürel sermayenin hiyerarşik yapıların inşası üzerindeki önemine işaret etmiştir.
  • Master Thesis
    Uzaktan çalışma sisteminde çalışma süreleri ve fazla çalışma
    (2023) Çıkar, Şeyda; Çatalkaya, Deniz Ugan
    Teknolojik gelişmeler ve globalleşen dünya, iş ilişkilerinde esneklik arayışının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Esneklik ihtiyacının mekân ve zaman olarak yansımalarından biri ise çalışmamız kapsamındaki uzaktan çalışma uygulamalarıdır. Uzaktan çalışmada işçinin iş görme edimini işyeri dışında çoğunlukla evinde görmesi özel hayat ve iş hayatı arasındaki ayrımı silikleştirmektedir. İşçilerin her an iş görme edimini gerçekleştirebilecek ekipmana sahip olması ile her zaman ve her yerden çalışabilme imkânı, işverenlerin talepkâr tutumları ile her zaman çalışma gerekliliğine dönüşmüştür. İşin işyeri dışında görülmesi ise işçinin çalışma süresinin tespitini zorlaştırmaktadır. Uzaktan çalışma sisteminde işverenlerin işçileri koruma ve gözetme yükümlülüğü doğrultusunda çalışma sürelerini hesaplama ve sınırlandırma konusunda önlemler alması gerekmektedir. Fazla çalışmanın tespiti ve ispatı sorunları dışında, işçi fazla çalışma ücretini alsa dahi azami çalışma sürelerinin aşılmasının işçilerin iş sağlığı ve güvenliğine verdiği zararı telafi etmemektedir. Çalışma sürelerinin belirsizleşmesi ve bilgi teknolojileri aracılığıyla işçiye sürekli ulaşılabilmesi, özellikle uzaktan çalışan işçiler için ulaşılabilir olmama hakkının önemini arttırmaktadır. İşçinin ulaşılabilir olmama hakkının ihlal edildiği sürelerin çalışma süresinden sayılması ve ek yaptırımların uygulanması gerekecektir. Çalışmamızda öncelikle uzaktan çalışmanın tanımı, unsurları ve bu çalışma ilişkisinde tarafların hak ve yükümlülükleri incelenmiştir. Ardından özel hayat ve iş hayatı arasındaki ayrımın silikleşmesi ile işçilerin kişisel hakları, dinlenme hakları ve ulaşılabilir olmama hakları uzaktan çalışan işçiler açısından değerlendirilmiştir. Uzaktan çalışmanın kendine özgü nitelikleri, kişisel hakları ihlal riskleri perspektifinde çalışma süreleri sayılacak haller, çalışma süresinin hesaplanma yöntemleri, fazla çalışma ve türleri, Yargıtay içtihatlarında belirlenen kendi çalışma saatlerini belirleyen işçi, üst düzey yönetici işçiler ve fazla çalışma ücretinin ücrete dahil edilmesi ve uzaktan çalışmada fazla çalışmanın ispatı konusunda özellik arz eden durumlar tartışılmıştır.
  • Master Thesis
    Güncel sanatta minimalist miraslar
    (2023) Yılmaz, Doğancan; Eviner, İnci
    1960'larda ve 1970'lerde, minimalist sanatçılar modernist sanatın tanımına ve geleneğe aralıksız meydan okudular. Sanatı kurumsallıktan çıkarmak ve günlük yaşamla bütünleştirmek amacıyla sanat nesnesine izleyici katılımını sağlayan minimalistler, böylelikle sanat nesnesi ve izleyici arasında yeni bir etkileşim süreci başlattılar. Modern sanattan post-modern sanata geçiş olarak da tanımlayabileceğimiz bu süreç, sanat nesnesinin ontolojisi ve estetiğinin değişimine neden olmuştur. Geç modernist dönemin medyumlara özgü sanat biçimine karşı medyum-ötesi bir anlayış öne süren minimalist sanatçılar, sanat nesnesinin medyum kategorileri ile ilişkisini kesmiş ve 'üç boyutlu' sanatın ana ayrımlarından biri olan biçimci (formalist) geleneğin tersine, optik kaygılardan uzak durmuşlardır. Bu karşı duruş, mekân ile nesne arasındaki ilişkiye yeni bir ışık tutarak modern estetiğin özne odaklı düşünme biçimini, nesne odaklı bir düşünme biçimine çevirerek izleyiciyle deneyime içkin demokratik bir ilişki açığa çıkarmıştır. Bu ilişki, 1970 sonrası çağdaş sanatın bireysel pratiklerinde minimal nesnelerin eleştirel analizine olanak sağlayarak sanatın toplumsal uzama doğru genişlemesini mümkün kılmıştır. Bu tez çalışması, minimalizmin hem rafine ettiği hem de sonlandırdığı modernist sanatın kendi diyalektik ilişkisine odaklanarak, bu çeşitliliğin minimalizden sonra nasıl genişlediğini haritalandırmaya çalışır.
  • Master Thesis
    Perdenin ardındaki topluluk: !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nin '!f'çileri'
    (2023) Behlil, Melis; Behlil, Melis
    Bu tez, Türkiye'nin ilk bağımsız film festivali olarak ortaya çıkan !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nin ortaya attığı '!f'çiler' kavramını ve bu kavramın imlediği festival izleyicisini aşan bir topluluk oluşturma düşüncesini ele almaktadır. Konvansiyonel bir topluluk festivali olarak tanımlanamayacak olan festivalin topluluk hissi yaratımını önceleyen yaklaşımı, Chavis ve McMillan'ın 1986 yılında önerdiği topluluk hissi tanımı ve dört kriter çerçevesinde incelemektedir. Festivali uluslararası ve ulusal film festivali tarihçesi ve döngüsünde konumlandıran tez, festivalin bu topluluk hissini yaratma konusundaki motivasyonlarını araştıyor. Bu motivasyonları bütüncül bir şekilde değerlendirmek amacıyla festivalin programlamasından, etkinliklerine, tanıtım kitapçıkları ve filmlerinden, sosyal medya içeriklerine kadar festivalin ürettiği birçok içerik ve festivalin çekirdek ekibiyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden yararlanıyor. Böylelikle, ilk bakışta bir topluluk festivali gibi görünmeyen film festivallerin topluluk hissini teşvik etme konusundaki etkinliği sorgulanmaktadır.
  • Master Thesis
    Türkiye'de kamu-özel işbirliği
    (2023) Orhangazi, Özgür; Orhangazi, Özgür
    Özellikle 1980'li yıllardan itibaren dünyada ve Türkiye'de Kamu-Özel İşbirliği projeleri popular hale gelmiştir. Bütçe kısıtı altında bulunan hükümetler, bazı önemli projeleri, (otoyol, köprü, havaalanları, liman, enerji vb.) özel kesime inşaa ettirip, belirli bir süre işletilmesi için imtiyaz vermiştir. Böylece hükümetler bu projeler için herhangi bir harcama yapmayacak ve kamu hizmetlerinin özel kesim tarafından yürütülmesi sağlanacaktır. Bunun yanında bazı projeleri daha cazip hale getirmek amacıyla bazı garantiler ödemeler (yolcu, araç vb) vermektedir. Ancak, bu garantiler nedeniyle, özel kesime ciddi ödemeler yapılmakta olup, bütçeye yük getirmektedir. Bu ödemeler nedeniyle hükümetlere ciddi eleştiriler getirilmektedir. Bundan dolayı, bu projelerin projelerin inşaası ve işletilmesi doğrudan kamu yatırımlarıyla (geleneksel yöntem) daha az maliyetli olabilir.
  • Master Thesis
    Bremer'i ziyaret: Bir ampirik ve metodolojik yeniden değerlendirme
    (2023) Bıçakcı, Ahmet Salih; Bıçakcı, Ahmet Salih
    Devletlerarası savaşın yıkıcılığı, bu olgunun belirleyicilerini tespit etmek için çok sayıda entelektüel çabayı beraberinde getirmiştir. Stuart A. Bremer'ın uluslararası ilişkiler literatürüne 1992 yılında kazandırdığı çalışması, bu hedef doğrultusunda bir kilometre taşı niteliğindedir. Ancak bu çalışma, gerek kısıtlı bir zaman dilimini kapsadığı için (1816-1965) gerekse farklı yöntemsel bakış açılarının varlığı sebebiyle yeniden bir inceleyemeye tabi tutulmalıdır. Bu sebeple bu tez, 1816-2007 arasını ele almak suretiyle bir yeniden analiz uygulamış, yeni sonuçlara dair bir temellendirme yapmış ve Bremer'ın çalışmasının yöntemsel kısıtlarını tartışmıştır. Sonuçlara göre mesafe ve göreceli güç çatışmacı; ortak bir ittifak mensubiyeti ve her iki ülkenin gelişmişliği ise barışçıl etkilerini koruyan faktörler olurken, demokrasinin yokluğu ve askeri hazırlık seviyesine ek olarak güç statüsü de istatistiksel olarak anlamsız bir diğer faktör olarak bulgulanmıştır. Ancak Bremer'ın tercih ettiği gözlem birimi, istatistiksel model, açıklayıcı değişkenler ve kısmen de olsa 'paradigması', önemli kısıtlar barındırmaktadır.
  • Master Thesis
    Piksellerden algıya: DAEŞ'in imaj savaşının anlatısal ve duygusal gücünü çözmek
    (2023) Bıçakcı, Ahmet Salih; Bıçakcı, Ahmet Salih
    Günümüz savaşlarının ana cephesi imaj savaşları, silahları ise görüntülerdir. Görüntüleri bir savaş stratejisi olarak kullanmak, en çok da fiziksel askeri kapasitesi yetersiz olan aktörler tarafından benimsenmiştir. Daeş görüntüleri silah olarak kullanmayı genel savaş stratejisinin önemli bir bileşeni olarak gören önemli siyasi aktörlerden biridir. Bu araştırma, Daeş'ın görsel propagandasında anlatısal ve duygusal unsurların kullanımına odaklanmaktadır. Daeş'ın propaganda sisteminde merkezi öneme sahip olan Dabiq ve Rumiyah dergilerinde yer alan görüntüler analiz birimi olarak seçilmiştir. Araştırmanın temel amacı, söz konusu görüntülerdeki kullanım yoğunluğu açısından en çok tekrar eden temaları, duyguları ve ikisi arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Bunun için her görseldeki temalar ve duygular kodlanmıştır. Sonuç olarak Dabiq ve Rumiyah dergilerinde kullanılan görsellerde en çok tekrar eden temalar, duygular ve iki unsurun kullanım yoğunluğu arasındaki ilişki ortaya koyulmuştur. Anahtar Sözcükler: Daeş, Terörizm, Imaj savaşları, Görsel propaganda, Duygu
  • Master Thesis
    Sergi yapımı ve Galata Rum İlkokulu'nun ana salonu üzerine üç vaka analizi
    (2023) Erek, Ayşe Nur; Erek, Ayşe Nur
    Sergi tasarımı tarihinde, ilk kilise ve saray duvarlarına asılan eserlerden bugünkü güncel sanat müzelerine, bienallere hatta digital sergilere kadar uzanan ve süreçte önemli kırılma noktaları yaratan bir takım sergiler olmuştur. Kırılma noktaları yaratan farklı sergilerden her biri çeşitli kavramları sergi literatürünün içerisine dahil etmiştir. Sanat eseri, içeriğin ve kendi sınırlarının ötesinde sergilendiği yer, aydınlatması, grafik tasarımı, bulunduğu yapının kimliği, sirkülasyonu vb. unsurların bir araya gelmesiyle anlam kazanmaktadır. Bunların ötesi ziyaretçilerin yaşadığı deneyim ve sergi mekanından ayrılırken ortaya çıkan hisler, sergi sürecinin tamamlanmasını sağlamaktadır. Her serginin işleyişinde farklı karar mekanizmaları çeşitli roller oynamaktadır. Küratörün sanat üretimi sürecine ne kadar dahil olduğu, sanatçıya diğer aktörler tarafından ne tür kısıtlamaların getirildiği, mekanın potansiyellerinin sanatçı tarafından ne kadar değerlendirilebildiği, bütçe ve politik unsurların nasıl etkisi olduğu gibi pek çok katmanlı denklem sonucunda sergiler hazırlanmaktadır. Aynı mekanda yapılan sergilerde farklı ya da benzer anlayışların görülmesi mekanın sanat üretimindeki etkilerini ve direttiği unsurları ortaya koymaktadır. Sergi tasarımı, sanat eserlerinin sergilenmesine yönelik farklı yaklaşımların geliştirilmesine ve uygulanmasına olanak sağlamaktadır. Sanat mekanları, bir deneyim ve iletişim aracı olarak mekansal araştırmaların gerçekleştiği yerlerdir. Günümüz sergileri, mekansal deneyim kavramlarını sorgulatarak izleyicinin algısını doğrudan kazanmaya çalışmaktadır. Bienaller sergi yapımı tarihinde kırılma noktlarının en belirgin olduğu unsurlardan biri olmuştur ve getirdiği yenilikler, farklı mekan kullanımları ve sergilerin büyük kapsamları anlamında İstanbul Bienali özel bir yere sahiptir. İstanbul Bienali ve İstanbul Tasarım Bienali'nin çokça kullanılan mekanlarından biri olan Galata Rum İlköğretim Okulu gerek mimarisi, gerek de kendi okul kimliği ile gerçekleşen sergileri mekansal olarak yönlendirmiş, temalar bağlamında da destekleyici olmuştur. Sergi yapımı ve sergi tasarım tarihinden bahsettikten sonra Galata Rum İlköğretim Okulu'nun balkonlu ve en büyük sergi mekanı olan ana salonunda farklı yıllarda gerekleştirilmiş iki İstanbul Bienali sanatçı ve bir İstanbul Tasarım Bienali sanatısınının işlerini vaka olarak inceledikten sonra üçünün de mekanı kullanımındaki benzerlikler ve farklılıkları tespit etmekteyim. Bu mekanda hazırlanan sergilerde, Sürükleyici Sergi Tasarımı (Immersive Exhibition Design), Bağımsız Olarak Sergi Tasarımı (Exhibition Design As An Independent) ve Enstelasyonun Olarak Mekan İçinde Mekan (Space Within Space As An Installation) olmak üzere üç farklı sergi yapımından söz edilmektedir.
  • Master Thesis
    Gelı̇şmekte olan ülkelerde matematı̇k başarısını etkı̇leyen faktörlerı̇n araştırılmasında makı̇ne öğrenme teknı̇klerı̇nı̇n kullanılması: Türkı̇ye, Meksı̇ka, Tayland ve Bulgarı̇stan örneğı̇
    (2023) Arpa, Tuba; Çavur, Mahmut
    Matematik tüm eğitim sistemlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Çünkü matematik, hem günlük yaşamın önemli bir unsuru hem de pek çok meslek ve alan için olmazsa olmaz bir temeli teşkil etmektedir. Bu nedenle, matematik başarısını etkileyen unsurları belirlemenin, ülkelerin gelişimine katkı sağlayacağı söylenebilir. Bu doğrultuda, bu çalışmada PISA 2018 verileri kullanılarak, benzer eğitim sistemi ve ekonomik gelişmişliğe sahip dört ülke olan Türkiye, Bulgaristan, Meksika ve Tayland'ın matematik başarılarını etkileyen faktörleri makine öğrenmesi modelleri ile belirlemek, bu modellerin başarılarını karşılaştırmak amaçlanmıştır. İlgili alanyazında bu amaç için sıklıkla sınıflandırma algoritmaları tercih edildiği görülmektedir. Bu çalışmada hem sınıflandırma hem de regresyon modelleri kullanılmıştır. Çalışmada, regresyon algoritması olarak doğrusal regresyon, destek vektör regresyonu, karar ağacı regresyonu ve rastgele orman regresyonu; sınıflandırma algoritması olarak ise lojistik regresyon, destek vektör sınıflandırması, karar ağacı sınıflandırması ve rastgele orman sınıflandırması kullanılmıştır. Ayrıca, matematik başarısını tahmin etmek için en önemli faktörlerin belirlenmesinde XGradient Boosting algoritması kullanılmıştır. Son olarak, eksik verilerin doldurulmasında, K-Means metodu tercih edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, dört ülke için de matematik başarına en büyük katkı sağlayan değişkenlerin öğrencinin ekonomik, sosyal ve kültürel statüsü, öğrencinin evde sahip olduğu çalışma materyali, öğrencinin sahiplik hissi ve ailenin refah düzeyi olduğu bulunmuştur. Model başarısı açısından hem regresyon hem de sınıflandırma açısından en yüksek başarıya sahip algoritmanın rastgele ormanlar olduğu bulunmuştur. Ayrıca, sınıflandırma algoritmaları ikili ve üçlü sınıflandırma üzerinden incelenmiş, ikili sınıflandırmanın daha yüksek başarıya sahip olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, çalışmamızda elde edilen bulgular matematik başarısını tahmin etmede kullanılacak en uygun algoritmanın seçimi v konusunda önemli bir öngörü sunmaktadır. Ayrıca, çalışmanın bulguları, eğitim politikalarının geliştirilmesi ve öğrenci başarısını artırmak için uygulayıcı ve politika yapıcılara önemli iç görüler sağlamaktadır.
  • Master Thesis
    Türkiye ekonomisinin ithalat bağımlılığı (2000-2021)
    (2023) Orhangazi, Özgür; Orhangazi, Özgür
    Türkiye ekonomisi'nin ithalat bağımlılık karakterini tanımlamaya çalışacağım. Bu çalışmada Türkiye'nin 1980 sonrası dış ticaret verilerini mal grupları ve genel makro verilerle birlikte inceliyorum. Bu dönemde dış ticaret yapısını etkileyen reel kur politikasını ve gümrük teşviklerini inceliyorum. İthalat bağımlılığını arttıran teşvik modeli olarak Dahilde İşlem Rejimi'nin etki düzeyine dair verilerle bu rejimin ithalat bağımlılığını artırdığını buluyorum. Dahilde İşlem Rejimi'nin toplam gerçekleştirilen ihracatı 2021 yılı itibari ile %40 oranında etkilediğini buluyorum. 2000'li yıllardan itibaren döviz kurlarındaki oynaklığın ve yeni ticaret biçimlerinin üretimin ithalata bağımlı olma sorununu şiddetlendirdiği bulmaktayım. 2000'li yıllardan beri üretimin ithalata bağımlılığını 2002 ve 2012 Girdi-Çıktı Tabloları ile inceliyorum. Ayrıca 2000- 2014 dönemi için Dünya Girdi-Çıktı Tablosundan elde ettiğim verilerle Türkiye'nin ithalata bağımlılık eğilimini gösteriyorum. Kimyasal ve kimyasal ürünlerin imalat, ana metaller, motorlu araçlar ve makine ve teçhizat sektörlerinin her iki tablo incelediğinde en yüksek ithal girdi oranına sahip olduğunu buluyorum.